Oficial ONU susţine că ar putea dura 14 ani pentru a curăţa dărâmăturile şi muniţiile neexplodate din Gaza

Clădiri avariate în Gaza
Clădiri avariate în Gaza (Abed Rahim Khatib / Getty Images)
Redacţia
27.04.2024

Un oficial al Naţiunilor Unite a declarat vineri că ar putea dura aproximativ 14 ani pentru a fi îndepărtată imensa cantitate de moloz şi ruine, inclusiv muniţie neexplodată, rămasă în Fâşia Gaza în urma războiului devastator al Israelului.

Campania militară a Israelului împotriva grupării islamiste palestiniene Hamas, aflată la putere în Gaza, a transformat o mare parte din teritoriul îngust şi de coastă, cu o populaţie de 2,3 milioane de locuitori, într-un pustiu în care majoritatea civililor sunt fără adăpost, înfometaţi şi expuşi riscului de îmbolnăvire, potrivit Reuters.

Pehr Lodhammar, ofiţer superior în cadrul Serviciului de acţiune împotriva minelor al Naţiunilor Unite (UNMAS), a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva, că războiul a lăsat aproximativ 37 de milioane de tone de moloz în acest teritoriu foarte urbanizat şi dens populat.

Acesta a spus că, deşi este imposibil de determinat numărul exact de muniţii neexplodate aflate în Gaza, s-a estimat că, în anumite condiţii, ar putea dura 14 ani pentru a îndepărta resturile, inclusiv molozul de la clădirile distruse.

"Ştim că, de obicei, există o rată de eşec de cel puţin 10% a muniţiei de serviciu terestru care este trasă şi nu funcţionează", a spus el. "Vorbim despre 14 ani de muncă cu 100 de camioane".

Hamas a declanşat războiul cu o incursiune şocantă în sudul Israelului, în care militanţii au ucis 1.200 de persoane, potrivit bilanţurilor israeliene. Se crede că Hamas încă mai deţine 129 de ostatici din cei 253 pe care i-a luat pe 7 octombrie.

Cel puţin 34.305 palestinieni au fost ucişi şi 77.293 au fost răniţi în ofensiva militară israeliană asupra Fâşiei Gaza începând cu 7 octombrie, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor