Experţi chinezi publică un studiu legat de virusul cu 100% mortalitate la şoareci. De ce ar putea fi o armă bacteriologică

Virus
Virus (Pixabay.com)

O echipă de cercetători afiliată la armata Partidului Comunist Chinez a publicat, la începutul acestei luni, o lucrare în care a dezvăluit fabricarea unui coronavirus cu o rată de mortalitate de 100% la şoareci şi un risc de răspândire la oameni - articolul stârnind un val de proteste la nivel internaţional. Ulterior, echipa a revizuit lucrarea, eliminând cuvinte precum "letal".

Expertul american în virusologie dr. Sean Lin, care deţine un doctorat în microbiologie, a analizat situaţia în cadrul emisiunii "Health 1+1" a Epoch Times SUA, sugerând că descoperirea virusului menţionat în lucrare nu a fost accidentală, ci posibil să facă parte dintr-un efort deliberat al Partidului Comunist Chinez de a încuraja oamenii de ştiinţă să dezvolte virusuri mai periculoase ca potenţiale surse pentru arme biochimice.

Cercetarea a fost publicată la începutul lunii ianuarie pe site-ul web bioRxiv. În lucrare se arată că, înainte de izbucnirea pandemiei COVID-19, cercetătorii chinezi au descoperit două coronavirusuri înrudite cu virusul SARS-CoV-2 la pangolinii din Malaezia, denumite GD/2019 şi GX/2017. Tulpinile, denumite pCoV-GD01 şi GX_P2V, au fost cultivate separat.

Citiți și Guvernul de la Beijing, acuzat de intenţii criminale în răspândirea Covid-19: este război biologic din partea Partidului Comunist Chinez

Echipa de cercetare folosise anterior virusul GX_P2V pentru cultivarea celulelor, creând o tulpină variantă denumită GX_P2V (short_3UTR). Ulterior, au clonat o nouă variantă numită GX_P2V C7.

Cercetătorii au infectat intranazal patru şoareci transgenici (umanizaţi) cu această nouă variantă de tulpină. Aceşti şoareci posedă enzima umană de conversie a angiotensinei 2 (ACE2), care acţionează ca un receptor pentru intrarea coronavirusului în celule. Cu alte cuvinte, şoarecii transgenici pot contracta virusul capabil să se transmită la om. În mod şocant, toţi şoarecii infectaţi cu acest virus au murit în decurs de şapte-opt zile, ceea ce a dus la o rată de mortalitate de 100%.

În zilele premergătoare morţii, şoarecii au prezentat o pierdere rapidă în greutate, piloerecţie (piele de găină), postură cocoşată şi mişcări leneşe. Înainte de a sucomba, ochii lor au devenit complet albi.

Citiți și Noi dovezi despre folosirea biotehnologiei în armata chineză [Defense One]

Ulterior, cercetătorii au utilizat metoda de infectare menţionată anterior pentru a inocula opt şoareci transgenici hACE2. În a treia şi a şasea zi post-infecţie, patru şoareci au fost disecaţi în fiecare zi. Cantităţi semnificative de ARN viral au fost detectate în diferite organe, inclusiv în creier, plămâni, cornete nazale, trahee şi ochi. În a şasea zi postinfecţie, s-au observat încărcături de ARN viral excepţional de mari în probele de ţesut cerebral, ceea ce sugerează că mecanismul de letalitate virală poate fi asociat cu infecţia cerebrală.

Preprintul lucrării de cercetare a stârnit îngrijorare în cadrul comunităţii academice după publicarea sa pe 4 ianuarie. Francois Balloux, directorul Institutului de Genetică al UCL, a criticat pe X (fostul Twitter), declarând: "Nu am avut niciun fel de reacţie: Este un studiu teribil, total inutil din punct de vedere ştiinţific. Nu văd nimic de un interes vag care ar putea fi învăţat din infectarea forţată a unei rase ciudate de şoareci umanizaţi cu un virus aleatoriu."

Dr. Gennadi Glinsky, profesor de medicină pensionat de la Universitatea Stanford, a scris, de asemenea, pe X (fostul Twitter): "Această nebunie trebuie oprită înainte de a fi prea târziu".

Citiți și "Moartea este motorul care duce istoria înainte". Teorii fasciste ale Partidului Comunist Chinez

Dr. Sean Lin - comunitatea internaţională subestimează gravitatea întregii situaţii. Nu este vorba doar de faptul că se joacă cu focul; este vorba de dezvoltarea de arme biochimice. Scopul final este de a dezvolta virusuri mai letale, apoi de a le prezenta ca potenţiale surse de arme biologice pentru armată

Sub presiunea publică, cercetătorii au actualizat lucrarea la 21 ianuarie, eliminând expresii precum "infecţie letală", "mortalitate de 100%" şi "risc de răspândire la om".

Experţii: produs al fuziunii militar-civile

Dr. Lin, fost director al Departamentului de Virusuri din cadrul Institutului de Cercetare al Armatei SUA, s-a exprimat în cadrul emisiunii "Health 1+1" că aceste schimbări de cuvinte sunt o practică destul de iresponsabilă şi înşelătoare - oamenii care nu cunosc versiunea originală a documentului ar putea percepe că este vorba doar de un virus animal comun, care nu reprezintă o ameninţare pentru oameni. Cu toate acestea, potrivit opiniei sale, eliminarea termenului "letal" nu modifică faptul că cercetătorii au creat un virus potenţial extrem de periculos.

Dr. Lin a subliniat că această cercetare este un produs al "fuziunii militar-civile" - o doctrină prezentă în toate statele comuniste, care face ca orice progres tehnologic civil să fie la îndemâna armatei - mai ales că mai mulţi autori ai articolului lucrau în cadrul armatei Partidului Comunist Chinez. Dr. Lin crede că echipa de cercetare nu a dat întâmplător peste un virus letal, ci a selectat în mod intenţionat virusurile cu cel mai mare potenţial distructiv la oameni. Dr. Lin a mai sugerat chiar că în spatele acestui lucru se află încurajarea şi sprijinul financiar din partea armatei Partidului Comunist Chinez.

Lihua Song, autorul corespondent al articolului preprint, este profesor la Colegiul de Ştiinţă şi Tehnologie a Vieţii, Universitatea de Tehnologie Chimică din Beijing, şi membru al Centrului de Inovare Avansată pentru Ştiinţa şi Ingineria ţesuturilor moi din Beijing, din cadrul aceleiaşi universităţi. Song şi-a obţinut doctoratul în medicină preventivă militară la Academia de Ştiinţe Medicale Militare, care este afiliată la armata Partidului Comunist. Ulterior, a fost cercetător asociat la Institutul de Microbiologie şi Epidemiologie al Academiei de Ştiinţe Medicale Militare. În plus, doi dintre autorii articolului preprint sunt afiliaţi la cel de-al cincilea centru medical al Spitalului General al Armatei Populare Chineze de Eliberare, iar experimentele pe animale au fost aprobate de comitetul acestui centru.

Cercetarea cu risc ridicat, încurajată de instituţii

Dr. Lin a subliniat că pe site-ul web al Centrului avansat de inovare pentru ştiinţa şi ingineria ţesuturilor moi de la Universitatea de Tehnologie Chimică din Beijing, la care este afiliat autorul corespondent al lucrării, există o declaraţie publică ce pune accentul pe inovare, încurajând în special "cercetarea cu risc ridicat". El a explicat că "ţesuturile moi" includ ţesuturile biologice, iar cercetarea instituţiei se concentrează pe ingineria ţesuturilor moi cu scopul de a le produce pe scară largă. În acest context, încurajarea explicită de către instituţie a cercetării cu risc ridicat este cu adevărat tulburătoare.

Ca răspuns la criticile internaţionale care cataloghează acţiunile experţilor Partidului Comunist ca fiind nechibzuite şi extrem de periculoase, dr. Lin a declarat: "Cred că comunitatea internaţională subestimează gravitatea întregii situaţii. Nu este vorba doar de faptul că se joacă cu focul; este vorba de dezvoltarea de arme biochimice. Scopul final este de a dezvolta virusuri mai letale, apoi de a le prezenta ca potenţiale surse de arme biologice pentru armată. Acest lucru permite echipei să obţină fonduri suplimentare din partea armatei şi să îşi consolideze dosarele de publicare. Întregul sistem funcţionează după un mecanism foarte sinistru."

Dr. Lin a mai explicat că oamenii de ştiinţă crescuţi în China continentală sunt îndoctrinaţi în mod sistematic de către Partidul Comunist Chinez, fiind adesea lipsiţi de credinţă şi de constrângeri morale. Atât timp cât pot asigura finanţarea cercetării, aceştia pot trece cu vederea potenţialele prejudicii aduse umanităţii. Mai mult, aceştia ar putea considera că munca lor contribuie la dezvoltarea de noi arme de către ţară pentru a obţine un avantaj strategic în război.

De asemenea, el a îndemnat comunitatea internaţională să recunoască şi să pună capăt fărădelegilor Partidului Comunist Chinez, declarând: "Dacă un astfel de mecanism malefic nu este recunoscut şi oprit de comunitatea internaţională, acesta va persista. Astfel de nelegiuiri nu ar trebui să se repete la nesfârşit".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură