Israelul intensifică loviturile asupra Rafah după o perioadă de calm relativ

(Screenshot)
D.B.
26.04.2024

Israelul a intensificat loviturile aeriene asupra Rafah, după ce a declarat că va evacua civilii din oraşul din sudul Gazei şi va lansa un asalt total, în ciuda avertismentelor aliaţilor, care au avertizat că acest lucru ar putea provoca victime în masă, relatează Reuters.

Medicii din enclava palestiniană asediată au raportat cinci lovituri aeriene israeliene asupra Rafah la începutul zilei de joi, care au lovit cel puţin trei case, ucigând cel puţin şase persoane, inclusiv un jurnalist local.

"Ne este teamă de ceea ce se va întâmpla în Rafah. Nivelul de alertă este foarte ridicat. Unii pleacă, se tem pentru familiile lor, dar unde pot merge? Nu li se permite să meargă în nord şi astfel sunt limitaţi la o zonă foarte mică", a declarat joi Ibrahim Khraishi, ambasadorul palestinian la ONU.

În cea de-a şaptea lună a războiului aerian şi terestru devastator împotriva grupării islamiste Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, forţele israeliene au reluat, de asemenea, bombardamentele asupra zonelor din nordul şi centrul enclavei, precum şi la est de Khan Younis, în sud.

Cabinetul de război al premierului israelian Benjamin Netanyahu s-a reunit "pentru a discuta despre cum să distrugem ultimele vestigii, ultimul sfert din batalioanele Hamas, în Rafah şi în alte zone", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, David Mencer.

El a refuzat să spună când sau dacă forumul ar putea da undă verde pentru o operaţiune terestră în Rafah.

Războiul, aflat acum în a şaptea lună, a ucis cel puţin 34.305 palestinieni, au declarat joi autorităţile sanitare din Gaza.

Ofensiva a distrus o mare parte din enclava dens populată şi foarte urbanizată, strămutând majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori şi lăsându-i pe mulţi dintre ei cu puţină hrană, apă sau asistenţă medicală.

Israelul a declarat că va eradica Hamas ca răspuns la raidurile comise de bărbaţi înarmaţi din cadrul grupării militante la 7 octombrie, în care au fost ucise 1.200 de persoane şi 253 au fost luate ostatice, potrivit bilanţului israelian. Hamas, susţinut de Iran, a jurat să distrugă Israelul.

Escaladarea avertismentelor israeliene privind invadarea Rafah, ultimul refugiu pentru aproximativ un milion de civili care au fugit de forţele israeliene mai la nord la începutul războiului, a determinat unele familii să plece în zona de coastă al-Mawasi din apropiere sau să încerce să se îndrepte spre puncte mai la nord, au declarat locuitorii şi martorii.

Dar mulţi erau confuzi în privinţa locului unde ar trebui să meargă, spunând că experienţa lor din ultimele 200 de zile de război i-a învăţat că niciun loc nu este cu adevărat sigur.

Mohammad Nasser, în vârstă de 34 de ani, tată a trei copii, a declarat că a părăsit Rafah în urmă cu două săptămâni şi că în prezent locuieşte într-un adăpost din Deir Al-Balah, în centrul Gaza, pentru a evita să fie luat prin surprindere de o invazie israeliană şi să nu poată scăpa.

"Evadăm dintr-o capcană în alta, căutând locuri pe care Israelul le numeşte sigure înainte de a ne bombarda acolo. Este ca jocul şobolanului şi al capcanei. Încercăm să ne adaptăm la noua realitate, sperând că va deveni mai bună, dar mă îndoiesc că aşa va fi", a declarat el.

Shaina Low, purtătoare de cuvânt a Consiliului Norvegian pentru Refugiaţi, a declarat că se pare că sunt mai puţini oameni în Rafah, care se învecinează cu Egiptul. Ea a declarat că echipele de pe teren au spus că oamenii se aşteaptă la o invazie după ce sărbătoarea evreiască de Paşte se va încheia la 30 aprilie.

Un oficial israelian de rang înalt din domeniul apărării a declarat, miercuri, că Israelul era pregătit să evacueze civilii înainte de atacul său asupra Rafah şi că a cumpărat 40.000 de corturi care pot adăposti câte 10-12 persoane fiecare.

Imaginile din satelit din Mawasi, între Rafah, Khan Younis şi mare, o zonă de plaje de nisip şi câmpuri şi care se întinde doar pe o zonă de aproximativ 5/3 km, au arătat tabere semnificative ridicate în ultimele două săptămâni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor