SUA cere Qatarului să expulzeze Hamas dacă grupul militant respinge acordul de armistiţiu propus de Israel

Yahya Sinwar (st), liderul palestinian al Hamas din Fâşia Gaza, ţinând în braţe un copil îmbrăcat în costum de soldat şi purtând o armă, la un miting al susţinătorilor săi, mai 2021, în oraşul Gaza. (Twitter)
Redacţia
06.05.2024

Oficiali americani au cerut Qatarului să expulzeze conducerea politică a Hamas dacă gruparea militantă palestiniană respinge cea mai recentă propunere de încetare a focului cu Israelul, relatează The Cradle, citând un raport The Washington Post.

Un oficial american care a vorbit sub condiţia anonimatului cu The Post a declarat că secretarul de stat american Antony Blinken i-a transmis acest mesaj premierului din Qatar Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani în aprilie.

Trei diplomaţi familiarizaţi cu chestiunea au declarat că oficialii din Qatar se aşteptau la această solicitare de luni de zile, în condiţiile în care negocierile de încetare a focului mediate de oficialii qatarezi şi egipteni au eşuat în mod repetat. Oficialii din Qatar i-au sfătuit pe oficialii Hamas să se pregătească să plece în altă ţară în cazul în care vor fi forţaţi să plece, a declarat unul dintre diplomaţi pentru The Post. Unii au speculat că Turcia ar putea fi o posibilă viitoare gazdă a grupării.

Doha a găzduit conducerea politică a Hamas, inclusiv pe Ismail Haniyeh, la cererea SUA, încă din 2012 şi a furnizat miliarde de dolari în numerar autorităţilor Hamas care au guvernat Gaza în ultimii ani, cu aprobarea SUA şi a Israelului.

Cu toate acestea, Qatarul a fost criticat de oficialii americani şi israelieni de când Hamas a lansat operaţiunea "Al-Aqsa Flood", la 7 octombrie. În timpul operaţiunii, Hamas a atacat baze militare şi aşezări israeliene pentru a întrerupe asediul de 17 ani asupra Gaza. Aproximativ 1.200 de civili şi soldaţi israelieni au fost ucişi, unii de către Hamas, iar alţii de către forţele israeliene, care au folosit elicoptere de atac, tancuri şi drone în propriile aşezări (kibbutz) pentru a răspunde la operaţiune.

De asemenea, Hamas a luat în captivitate aproximativ 240 de israelieni, dintre care aproximativ 100 au rămas în viaţă în Gaza, în schimbul lor fiind cerută eliberarea unora dintre miile de palestinieni ţinuţi prizonieri în închisorile israeliene.

Casa Albă a încercat să folosească ameninţarea de a expulza Hamas din Qatar ca pârghie în negocierile de încetare a focului. Premierul israelian Benjamin Netanyahu doreşte returnarea prizonierilor israelieni fără a oferi în schimb o încetare definitivă a războiului.

Netanyahu a insistat de mult timp ca Israelul să accepte doar o încetare temporară a focului în schimbul returnării prizonierilor israelieni, după care armata ar fi autorizată să reia războiul din Gaza, despre care susţine că este menit să elimine Hamas. La rândul său, Hamas a respins ideea unei încetări temporare a focului în speranţa de a pune capăt definitiv războiului şi de a obţine întoarcerea palestinienilor strămutaţi din nordul Gaza la casele lor, deşi multe au fost distruse de bombardamentele israeliene.

După şapte luni de război, armata israeliană a ucis peste 34.000 de palestinieni, inclusiv peste 14.000 de copii, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii din Gaza, şi a distrus mari suprafeţe din oraşele şi terenurile agricole din Gaza. Cu toate acestea, armata nu a învins Hamas, ai cărei luptători continuă să desfăşoare operaţiuni împotriva trupelor israeliene de ocupaţie.

Netanyahu a folosit, de asemenea, ameninţarea cu o invazie totală a Rafah, oraşul de la graniţa cu Egiptul unde se adăpostesc peste 1 milion de palestinieni strămutaţi, ca pârghie pentru a forţa Hamas să accepte o încetare a focului şi un schimb de prizonieri în condiţiile Israelului.

Blinken s-a întors în Israel săptămâna trecută în speranţa de a face presiuni asupra Hamas pentru a accepta ultima propunere israeliană.

"Suntem hotărâţi să obţinem o încetare a focului care să aducă ostaticii acasă şi să o obţinem acum, iar singurul motiv pentru care acest lucru nu ar putea fi realizat este din cauza Hamas", a declarat Blinken miercuri la Tel Aviv.

"Există o propunere pe masă şi, aşa cum am spus: fără întârzieri, fără scuze. Timpul este acum", a adăugat el.

Pe măsură ce negocierile au trenat, oficialii şi parlamentarii americani au acuzat Qatar-ul pentru eşecul de a forţa Hamas să accepte un acord. Unii legislatori americani au cerut Casei Albe să forţeze Qatar-ul nu doar să expulzeze conducerea Hamas, ci şi să întrerupă complet legăturile cu grupul.

Cu toate acestea, unii analişti afirmă că expulzarea Hamas din Qatar nu va ajuta Israelul. "Aplicarea de presiuni asupra Hamas la Doha este o măsură ineficientă", a declarat un oficial aflat la curent cu discuţiile. "Problema este că cei care iau deciziile sunt în Gaza şi nu le pasă unde se află biroul politic", a menţionat această persoană.

Patrick Theros, fost ambasador al SUA în Qatar, a declarat pentru The Post că alungarea Hamas din Qatar nu ar face decât să saboteze şi mai mult discuţiile actuale.

Oficialii qatarezi şi-au exprimat frustrarea pentru criticile pe care le primesc, doar pentru că au făcut ceea ce le-a cerut SUA. "Nu am intrat într-o relaţie cu Hamas pentru că aşa am vrut noi. Ne-a fost cerută de SUA", a declarat recent, pentru presa israeliană, Majed al-Ansari, consilier al prim-ministrului qatarez şi purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Qatarului.

"Qatarul este folosit ca un sac de box politic pentru cei care doresc fie să îşi protejeze viitorul politic, fie să găsească mai multe voturi la următoarele alegeri", a declarat el ca răspuns la criticile SUA şi Israelului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor