Iran şi Pakistan îndeamnă Consiliul de Securitate al ONU să ia măsuri împotriva Israelului

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi
Preşedintele iranian Ebrahim Raisi (Youtube - captură ecran)
Redacţia
25.04.2024

Iran şi Pakistan au cerut Consiliului de Securitate al ONU, într-o declaraţie comună emisă miercuri, să ia măsuri împotriva Israelului, afirmând că acesta a vizat "ilegal" ţări vecine şi clădiri diplomatice străine, transmite Reuters.

Declaraţia comună, publicată de Ministerul pakistanez de Externe, a urmat unei vizite de trei zile în această ţară a preşedintelui iranian Ebrahim Raisi, într-un moment de tensiuni sporite în Orientul Mijlociu.

Vinerea trecută s-au auzit explozii deasupra oraşului iranian Isfahan în ceea ce sursele au declarat că a fost un atac israelian. Totuşi, Teheranul a minimalizat incidentul şi a declarat că nu are planuri de represalii.

"Recunoscând că actul iresponsabil al forţelor regimului israelian a reprezentat o escaladare majoră într-o regiune deja volatilă, ambele părţi au cerut Consiliului de Securitate al ONU să împiedice regimul israelian de la aventurismul său în regiune şi de la actele sale ilegale care îşi atacă vecinii...", au afirmat Iranul şi Pakistanul în declaraţia lor comună.

Tările vecine musulmane Iran şi Pakistan încearcă să refacă legăturile după loviturile militare fără precedent de tip "ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte" din acest an.

Raisi, care şi-a încheiat miercuri vizita şi a zburat spre Sri Lanka, a promis să stimuleze comerţul dintre Iran şi Pakistan la 10 miliarde de dolari pe an.

În timpul vizitei sale în Pakistan, Raisi a fost citat de agenţia de presă oficială iraniană IRNA spunând că orice nou atac israelian asupra teritoriului iranian ar putea schimba radical dinamica şi ar putea duce la faptul că nu ar mai rămâne nimic din "regimul sionist".

La 13 aprilie, Teheran a lansat un baraj de rachete şi drone asupra Israelului, ca ripostă la presupusul atac mortal al Israelului asupra complexului ambasadei iraniene din Damasc la 1 aprilie, dar aproape toate au fost doborâte.

Pakistanul a făcut anterior apel la dezescaladare din partea "tuturor părţilor".

Iran şi Pakistan au promis, în timpul vizitei lui Raisi, să stimuleze cooperarea în domeniul comerţului şi al energiei, inclusiv în ceea ce priveşte un acord major privind un gazoduct care s-a confruntat cu întârzieri din cauza problemelor geopolitice şi a sancţiunilor internaţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor