Vizita lui Xi în Europa este o nouă încercare a regimului comunist chinez de a diviza SUA şi Europa, atenţionează experţi

Xi Jinping (THOMAS PETER AFP/Getty Images)
Alex Wu
04.05.2024

Ministerul Afacerilor Externe al regimului comunist chinez a anunţat recent că liderul Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, va vizita trei ţări europene între 5 şi 10 mai. Aceasta va fi prima sa vizită în Europa în ultimii cinci ani.

Cercetătorii taiwanezi Lai Rongwei şi Wang Guo-chen au subliniat că este vorba de o nouă încercare a Chinei de a diviza Europa şi Statele Unite prin ispitire şi coerciţie economică.

Călătoria planificată de Xi are loc pe fondul tensiunilor comerciale sporite dintre China şi Uniunea Europeană (UE), în condiţiile în care UE desfăşoară o serie de investigaţii privind subvenţiile de stat acordate de Beijing companiilor chineze pentru a submina rivalii europeni.

Cele trei ţări pe care Xi urmează să le viziteze sunt Franţa, Ungaria şi Serbia.

Franţa este considerată o verigă slabă în UE, din cauză că acordă o mare importanţă comerţului cu China.

Ungaria este cea mai prietenoasă ţară din UE cu Partidul Comunist Chinez, iar Serbia este cunoscută ca un susţinător dedicat al regimului dictatorial de la Beijing.

Premierul ungar Orban şi preşedintele sârb Vucic s-au numărat printre puţinii demnitari europeni care au participat la Forumul "Centura şi Drumul" de la Beijing, în octombrie 2023.

În ceea ce priveşte motivele vizitei lui Xi în aceste trei ţări, Lai, directorul executiv al Taiwan Inspirational Association (TIA), a declarat pentru The Epoch Times: "[Partidul Comunist Chinez] doreşte să creeze aşa-numita non-cooperare şi lipsă de unitate între ţările europene şi chiar doreşte să provoace discordie între Europa şi Statele Unite. Apoi, se va folosi de acest lucru pentru a rupe izolarea Chinei instituită de Statele Unite".

El a spus că Xi "intenţionează să recurgă din nou la vechiul său truc, coerciţia economică [pentru a-şi atinge obiectivul]".

Statele Unite şi-au arătat sprijinul public faţă de ţările constrânse de China prin mijloace economice. Departamentul de Stat al SUA şi-a intensificat eforturile în ultimii ani pentru a sfătui ţările să elaboreze strategii pentru a reduce dependenţa de China şi pentru a răspunde la ameninţările acesteia, în special după represaliile sale asupra Lituaniei pentru susţinerea suveranităţii Taiwanului în 2020.

În plus, în acest an, Statele Unite au ajutat Filipine să extindă piaţa de export şi să caute alte resurse pentru susţinerea producţiei sale agricole, pentru a reduce dependenţa economică de China, în contextul în care tensiunile cu Beijingul s-au intensificat din cauza disputei din Marea Chinei de Sud.

De asemenea, Lai a declarat că sfaturile Departamentului de Stat al SUA pentru alte ţări arată lumii că Statele Unite pot ajuta dacă o ţară este constrânsă din punct de vedere economic de regimul comunist chinez. "Acest lucru este la un nivel strategic foarte înalt pentru a ajuta aliaţii să împiedice China să facă lucruri care subminează status quo-ul în pacea regională", a spus el.

Lai a continuat: "Se poate vedea din această serie de acţiuni că Statele Unite şi ţările europene au remarcat, de fapt, că [Partidul Comunist Chinez] foloseşte mijloace economice pentru a crea opresiune. Există doar câteva ţări din Europa care sunt slabe din punct de vedere economic [care] au nevoie de schimburile economice cu China."

Wang Guo-chen, cercetător asistent la The Chung-Hua Institution for Economic Research din Taiwan, a declarat pentru The Epoch Times:

"Imaginea de ansamblu a Europei şi a Statelor Unite este probabil foarte clară: de la o confruntare unilaterală iniţială între Statele Unite şi China, acum aceasta se extinde încet la UE şi Japonia, care doresc să contracareze împreună coerciţia economică a Chinei continentale, trecând de la războaiele tarifare tradiţionale la interzicerea tehnologiei, şi ajungând acum la nivelul de securitate economică".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor