Vlad Voiculescu: "Ciolacu e porcar bătrân şi bine consiliat, ştia vulnerabilităţile domnului Cîrstoiu"

Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Loredana Diacu
24.04.2024

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii în al cărui mandat a fost emisă ordonanţa de urgenţă care interzice managerilor de spitale să lucreze şi în clinici private, afirmă, în contextul în care PSD l-a retras pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că "domnul Ciolacu este (la modul figurat desigur) porcar bătrân şi bine consiliat (...) şi ştia bine zbaterile de acum 8 ani şi vulnerabilităţile domnului doctor".

Fostul ministru reaminteşte faptul că fostul candidat al Coaliţiei la Primărie s-a plâns că legea e nedreaptă că îi interzice să profeseze şi în alte părţi şi ridică problema moralităţii lucratului atât la stat cât şi la privat.

Redăm postarea lui Vlad Voiculescu:

"Despre discuţia în jurul fostului candidat PSDNL Prof. Dr. Cătălin Cîrstoiu:

În cel mai bun caz, comasaţilor de la PSDNL nu le-a păsat câtuşi de puţin de imaginea domnului profesor doctor, s-au folosit de dânsul în mod cinic pentru a-şi regla probleme interne. Nu cred însă că acesta a fost cazul. Cred că dacă într-o parte a fost prostie, în cealaltă a fost mai mult decât atât.

Dacă PNL are de ceva vreme comportament de găină fără cap, domnul Ciolacu este (la modul figurat, desigur) porcar bătrân şi bine consiliat, contemporan cu însuşi Liviu Dragnea: ştia bine şi zbaterile de acum 8 ani şi vulnerabilităţile domnului doctor.

OUG 79/2016, ordonanţa mea şi a echipei mele pentru reglementarea managementului de spital a provocat un an de zile zvârcoliri pe care PSD şi Ciolacu şi le amintesc bine, cu siguranţă.

În 2016 a fost PRIMA DATĂ când am trecut în legea sănătăţii următoarele două definiţii ale conflictului de interese atât de des întâlnit în sistemul nostru de sănătate:

1. un manager de spital care este şi medic poate să aibă activitate medicală DOAR în spitalul pe care îl manageriază (cu excepţia predării). Nu vi se pare firesc?

Cum ar fi ca directorul unei bănci să lucreze după program şi la altă bancă pentru a îşi întregi veniturile? Sau directorul de la Lidl din oraşul dumneavoastră să mai meargă după 14 (sau chiar în timpul programului) şi la magazinul propriu din localitate?

Ştiu, unii medici se vor simţi jigniţi de comparaţie, pentru că medicul nu poate fi comparat cu nicio altă profesie. Nici nu îl compar, eu vorbesc de manager - iar managerul, medic sau nu - are o responsabilitate faţă de unitatea pe care o conduce, iar responsabilitatea aceea nu se poate încheia la oră fixă pentru o activitate la concurenţă. Nicăieri în lumea asta, în nicio profesie.

2. Un manager de spital nu îşi poate promova pe funcţii de conducere în spital soţia, fraţii, verii etc. şi nu poate face afaceri cu aceştia

Da, există familii de medici care câteodată profesează în acelaşi spital şi da, există multe situaţii în care un soţ este medic şi celălalt are un business în domeniul sanitar. Ce am scris în lege este că cei doi nu pot fi unul şeful altuia, nu se pot promova reciproc înăuntrul unui spital de stat şi nu pot face afaceri unul cu altul din poziţia de manager sau altă poziţie de conducere dintr-un spital de stat.

În principal pentru aceste prevederi am fost atacat direct de zeci de politicieni şi sute de medici sau prin intermediari din presa plătită de zeci de indivizi vizaţi de astfel de conflicte de interese, pentru prima dată definite într-o lege de un ministru care nu avea niciun interes în domeniul sanitar altul decat binele pacienţilor.

După 8 ani, domnul profesor doctor Cîrstoiu a fost prins la înghesuială chiar pentru încălcarea celor două prevederi de mai sus: 1. activitatea dânsului la o clinică privată (unde dânsul ne-a spus că face voluntariat, în ciuda celor aprox. 100.000 de euro dividende din declaraţia de avere); 2. soţia dânsului şef de secţie în timpul mandatului său.

După 8 ani, dânsul s-a apărat public în principal spunând că

1. legea este nedreaptă (neconstituţională, spune dânsul... după 8 ani!) şi Vlad Voiculescu este de vină;

2. toţi colegii dânsului - manageri - fac la fel ca dânsul: lucrează şi la stat şi la privat;

Dincolo de scandalurile de acum şi de părerea dumneavoastră despre fostul candidat PSDNL Cîrstoiu, vouă vi se pare nedreaptă legea?

Credeţi că managerii de spitale de stat ar trebui să poată lucra şi în privat, să aibă clinici private şi/sau să poată promova şi face afaceri cu rudele cu business în domeniu?"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor