Vlad Gheorghe anunţă un "vot istoric" pe Schengen în Parlamentul european: E obligatoriu inclusiv pentru Austria

Vlad Gheorghe
Vlad Gheorghe (Vlad Gheorghe)
Loredana Diacu
24.04.2024

Europarlamentarul Vlad Gheorghe anunţă votarea, în Parlamentul European, a unui nou cod pentru frontierele Schegen, cod ce va fi obligatoriu pentru toate ţările membre.

Potrivit lui Gheorghe, cel mai important aspect al Codului în forma sa adoptată azi de europarlamentari este că limita maximă pentru introducerea de către orice stat membru a controalelor la frontieră este 2 ani, ajungându-se la 3 ani doar în situaţii excepţionale.

Redăm integral postarea europarlamentarului:

Încă o VICTORIE Schengen în Parlamentul European! Am votat la Strasbourg un nou Cod pentru frontierele Schengen şi este OBLIGATORIU pentru toate statele membre, inclusiv Austria. Codul va trebui aplicat aproape instant, termenul-limită este de 20 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al UE.

Este un vot istoric, pentru că până acum nu s-a reuşit un acord între toate instituţiile europene respectiv statele membre - şi aici trebuie să notăm eforturile deosebite ale preşedinţiei belgiene a Consiliului, care se va încheia în iunie anul acesta.

Cel mai important aspect al Codului în formă sa adoptată azi de europarlamentari cu 311 de voturi pentru, 267 împotrivă şi 53 de abţineri este că limita maximă pentru introducerea de către orice stat membru a controalelor la frontiera este 2 ani, ajungându-se la 3 ani doar în situaţii excepţionale. Şi nu oricum, aşa, că vrea - spun o ţară la întâmplare - Austria să bage controale, ci motivarea trebuie să fie extrem de întemeiată, iar controalele trebuie monitorizate de Comisia Europeană.

Dacă faceţi linişte, îl auziţi pe Nehammer cum oftează şi suspină la Viena. Of, o nenorocire, prieteni, vă zic - oare cum îi mai serveşte cancelarul austriac interesele prietenului Vladimir Putin acuş?! Iar asta după ce în urmă cu un an Curtea Europeană de Justiţie deja decisese că acele controale la frontieră introduse arbitrar de Austria au încălcat legislaţia UE. Ţările pot pune controale temporare la frontieră timp de şase luni la un moment dat, dar pentru fiecare nouă decizie statul trebuie să facă o nouă evaluare şi să arate că există o nouă ameninţare serioasă pentru ţară - ceea ce, au spus judecătorii, nu a fost cazul în Austria.

Pentru situaţii excepţionale ce ţin de sănătate sau securitate, Codul transpune lecţiile învăţate în 2020, când a durat extrem de mult şi birocraţia a pus multe piedici în fluidizarea circulaţiei în spaţiul unic european în condiţiile în care tot globul, nu doar Europa trecea printr-o criză nemaiîntâlnită. Sunt prevederi clare şi în ceea ce priveşte instrumentalizarea politică a temei migraţie în noul Cod, veste proastă tot pentru ”şantajiştii” tradiţionali ai Europei.

Ce voiam să întreb: Iohannis a mai zis ceva din avionul lui mic, deloc de lux despre aderarea României TOTAL la Schengen? Despre discriminarea românilor pe aeroporturile europene, deşi suntem în Schengen aerian? Că vineri, 26 aprilie este iar întâlnire la nivel înalt, se discută situaţia curentă a spaţiului unic de circulaţie european şi aderarea României şi Bulgariei nu e nicăieri pe agendă. Mai e şedinţă similară pe 23 mai, apoi alegerile peste tot în UE şi după, Consiliul JAI din iunie. Aţi auzit PSD şi PNL pomenind ceva sau sunt încă ocupaţi să se certe câte 14 ore la Guvern pe găletuşă, lopeţele şi alte jucărele pentru baronii nemulţumiţi de listele comune, comasare şi lucruri d-astea esenţiale pentru românii de rând.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor