SUA critică insistenţa Israelului de a legaliza coloniile din Cisiordania: Este "periculoasă şi nesăbuită"

Vedant Patel - purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat SUA
Vedant Patel - purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat SUA (Screenshot)
Redacţia
25.04.2024

Legalizarea avanposturilor coloniştilor din Cisiordania ocupată de Israel ar fi "periculoasă şi nesăbuită", a declarat miercuri Departamentul de Stat al SUA, ca răspuns la informaţiile potrivit cărora ministrul israelian de Finanţe, Bezalel Smotrich, ar face presiuni în acest sens, relatează Reuters.

Times of Israel a relatat că Smotrich dorea să înceapă procesul de legalizare a 68 de avanposturi ilegale din Cisiordania, numind-o "una dintre cele mai dramatice expansiuni" pentru mişcarea de colonizare din ultimele decenii.

"Aceste rapoarte privind directivele de susţinere a avanposturilor ilegale din Cisiordania, considerăm că acest lucru este periculos şi nesăbuit", a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel, în cadrul unei şedinţe zilnice.

Statele Unite se opun aşezărilor şi consideră că acestea încalcă dreptul internaţional, a afirmat el.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat SUA, Washingtonul "va continua să îndemne oficialii israelieni să se abţină de la a lua măsuri pentru a finanţa avanposturi care sunt de mult timp ilegale, conform legislaţiei israeliene".

Israelul a colonizat Cisiordania pe scară largă începând din 1967, considerând-o ca fiind Iudeea şi Samaria biblice şi esenţială pentru securitatea Israelului. Premierul Benjamin Netanyahu a promovat creşterea numărului de colonii, lucru pe care SUA l-a criticat.

Aşezările au acaparat terenul din Cisiordania, unde palestinienii urmăresc de mult timp să înfiinţeze un stat independent care să includă şi Fâşia Gaza şi să aibă drept capitală Ierusalimul de Est.

Washingtonul a impus vineri sancţiuni împotriva unui aliat al ministrului israelian de extremă dreapta pentru securitate naţională şi a două entităţi care au strâns bani pentru israelieni acuzaţi de violenţe.

În ceea ce priveşte potenţiala ofensivă israeliană de la Rafah, Patel a declarat că preocupările Washingtonului nu au fost încă pe deplin abordate.

"Când vine vorba de o operaţiune militară în Rafah, trebuie să existe un plan serios şi credibil", a specificat el.

Armata israeliană este pregătită să evacueze civilii palestinieni din Rafah şi să atace ascunzători Hamas în oraşul din sudul Fâşiei Gaza, a declarat miercuri un oficial israelian de rang înalt din domeniul apărării, în ciuda avertismentelor internaţionale privind catastrofa umanitară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor