Joe Biden, tot mai confuz: Confundă Haifa cu Rafah. Avertizează Israelul să nu îşi atace propriul oraş

Joe Biden
Joe Biden (Getty Images *)
Redacţia
20.04.2024

În timp ce strategii democraţi au încercat mult timp să minimalizeze şi să respingă problemele evidente de vârstă şi cognitive ale preşedintelui american Joe Biden - care au fost afişate continuu în ultima vreme - acesta tocmai a făcut noi comentarii care ilustrează pericolele acestor probleme persistente pentru comandantul-suprem şi pentru naţiune într-un moment în care Orientul Mijlociu se află în pragul unui război major, potrivit Zero Hedge.

Preşedintele Biden, în vârstă de 81 de ani, a declarat într-un interviu cu Reshad Hudson de la Nexstar Media că încearcă urgent să detensioneze tensiunile centrate pe Gaza şi Iran, după atacul fără precedent al Iranului de sâmbătă seara asupra Israelului. El a spus că a îndemnat Israelul să dea dovadă de reţinere şi, după spusele sale, "le-a spus clar israelienilor: nu acţionaţi asupra Haifa".

Apoi a început imediat să mormăie: "Doar că nu este, adică, oricum..." - şi s-a pierdut, aparent pierzându-şi şirul gândurilor înainte de a vorbi mai departe despre atacul cu rachete balistice şi drone iraniene de sâmbătă asupra Israelului.

Se pare că Biden intenţiona să se refere în comentarii la Rafah, un oraş palestinian din sudul extrem al Fâşiei Gaza. Haifa este cel de-al treilea oraş ca mărime din Israel.

Guvernul premierului Benjamin Netanyahu declară de săptămâni întregi că se pregăteşte să acţioneze militar asupra enclavei Rafah, plină de refugiaţi.

SUA este îngrijorată că o ofensivă terestră a forţelor israeliene va declanşa o nouă escaladare regională, inclusiv potenţialul unor atacuri asupra bazelor americane din partea miliţiilor susţinute de Iran în Irak şi Siria.

Dar întrebarea evidentă este: liderii israelieni vor lua cu adevărat în serios poziţia Washingtonului când îl vor auzi pe preşedintele american, sau "liderul lumii libere", avertizând Israelul să nu atace un oraş din Israel?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor