China are o bază militară secretă în Argentina pentru dirijarea rachetelor hipersonice

Staţia spaţială secretă chineză din regiunea Patagonia, Argentina
Staţia spaţială secretă chineză din regiunea Patagonia, Argentina (Screenshot - X)

Managerul fondului de investiţii cu sediul în Dallas, Kyle Bass, susţine că guvernul chinez i-a spart contul de e-mail după ce acesta a citat un articol pe X despre o bază "secretă" a unei staţii spaţiale din regiunea Patagonia din Argentina, pe care armata chineză o foloseşte "pentru a-şi dirija armele hipersonice deasupra polului", relatează Zero Hedge.

"Chinezii au nevoie de această staţie spaţială 'secretă' din Argentina pentru a-şi dirija armele hipersonice odată ce vor depăşi polul. Milei ar trebui să o dea jos (sau altcineva o va face, USA)", a scris Bass pe X.

Un articol de pe contul X Indo-Pacific News - Geo-Politics & Defense în care se abordează aceeaşi temă, relatează că ambasadorul SUA în Argentina, Marc Stanley, a declarat pentru ziarul argentinian La Nación că este surprins că Argentina a permis forţelor armate chineze să opereze o bază pe teritoriul său.

Citiți și O anchetă a Agenţiei de spionaj intern a Canadei confirmă: China a intervenit în ultimele două alegeri

Guvernul de la Buenos Aires a confirmat, marţi, că Argentina ia în considerare o inspecţie oficială a unei "staţii spaţiale" chineze pe teritoriul argentinian, construită în timpul unei preşedinţii socialiste anterioare.

O sursă guvernamentală de nivel înalt, citată de agenţia de ştiri Noticias Argentinas, a declarat că oficialii doresc să evalueze activitatea de la staţia Espacio Profundo CLTC-CONAE-NEUQUEN, pe care China o califică drept "strict ştiinţifică".

"Există ceva ciudat în legătură cu contractele din bază. Li s-a dat un teritoriu unde Argentina practic nu poate intra", a precizat sursa despre Espacio Lejano Station, situată la nord de Bajada del Agrio, în aşa-numita "Pampa de Pilmatue".

Citiți și Un complot de hacking chinezesc a vizat milioane de conturi online din SUA, inclusiv ale oficialilor americani

Guvernul argentinian doreşte să verifice dacă acordurile sunt respectate şi, potrivit rapoartelor, ar putea lua în considerare chiar o inspecţie fizică a bazei şi a împrejurimilor acesteia.

Oficialii americani din domeniul militar şi al serviciilor de informaţii sunt de mult timp îngrijoraţi în legătură cu acest complex de înaltă securitate care se întinde pe o suprafaţă de 200 de hectare, unde China operează o antenă puternică de 16 etaje. Aceştia i-au transmis din nou aceste temeri lui Milei de când acesta a preluat funcţia în decembrie anul trecut.

Indiferent de discrepanţele ideologice dintre Milei şi premierul chinez Xi Jinping, guvernul consideră că "contractele sunt neclare", a precizat sursa citată.

Citiți și Investiţiile "Centura şi Drumul" în emisfera vestică ancorează zdravăn China în curtea din spate a Americii

"Înţeleg că, prin contract, 10% din resursele utilizate [din timpul de antenă] trebuie să fie folosite de Argentina. Vrem să ne asigurăm că aşa este de fapt", a explicat oficialul de rang înalt.

Baza chineză, situată la circa 30 de kilometri de satul Bajada del Agrio, în provincia Neuquén (sud-vest), a fost construită în cadrul unui acord semnat între China şi administraţia fostei preşedinte socialiste Cristina Fernández de Kirchner în 2014.

China a finalizat în 2017 construirea bazei care funcţionează în condiţii de secret total, în timpul administraţiei fostului preşedinte de centru-dreapta Mauricio Macri.

Baza dispune de o antenă cu 16 etaje, acoperind o suprafaţă de 200 de hectare controlată de China printr-un contract de închiriere pe 50 de ani. Baza este deservită de personalul de la China Satellite Launch and Tracking Control General (CLTC), un grup care, în cele din urmă, răspunde în faţa Forţei de sprijin strategic a Armatei Populare de Eliberare a Chinei (APL).

Citiți și Virusologii guvernului Trudeau ce au transferat Ebola la Wuhan ar fi avut “relaţii clandestine” cu agenţi chinezi [The Counter Signal]

China păstrează un secret total asupra operaţiunilor bazei şi nu oferă guvernului argentinian nicio posibilitate de supraveghere. Acordul cu Fernández de Kirchner prevede că autorităţile argentiniene "nu pot interveni" în activităţile sale.

Partidul Comunist Chinez susţine că staţia este folosită pentru "observarea şi explorarea paşnică a spaţiului".

Un raport publicat de Pentagon în 2019 a avertizat că Beijingul comunist ar putea folosi baza pentru a monitoriza şi, eventual, pentru a ţinti sateliţii americani şi aliaţi.

O sursă din cadrul biroului prezidenţial argentinian a declarat marţi, pentru agenţia de ştiri Infobae, că preşedintele Javier Milei ia în considerare posibilitatea de a emite o cerere pentru inspecţie la baza secretă chineză.

Citiți și Oamenii de ştiinţă chinezi, sfidători după haosul generat de Covid. Fac experimente cu un virus 100% letal pentru şoareci

Sursa a declarat că intenţia este de a "analiza dacă există ceva ciudat cu baza din Neuquén", menţionând că "contractele pot fi revizuite".

Sursa a explicat că în contract se spune că "10% din resursele bazei trebuie să fie folosite de Argentina şi asta este ceea ce vrem să verificăm dacă este îndeplinit".

"Este necesar să se verifice ce s-a construit şi ce nu s-a construit, din ceea ce s-a stabilit în contract", a subliniat sursa.

Anunţul privind o posibilă inspecţie a "bazei spaţiale" chineze are loc chiar în momentul în care şefa Comandamentului de Sud al SUA, general Laura J. Richardson, a sosit marţi în Argentina pentru o vizită de trei zile axată pe cooperarea în domeniul apărării şi securităţii.

Citiți și Un biolaborator ilegal din California a primit 1,3 milioane USD de la bănci chineze [Comitetul Camerei Reprezentanţilor a SUA]

Se pare că agenda Laurei Richardson va cuprinde chestiunea bazei chineze, ameninţarea terorismului fundamentalist pe continent şi achiziţionarea de echipamente defensive. Richardson va avea, de asemenea, discuţii cu miniştri, guvernatori şi oficiali civili şi militari din diferite părţi ale Argentinei.

Spre deosebire de administraţiile socialiste anterioare ale Argentinei - care au orientat politica externă a naţiunii sud-americane către China, Rusia şi Iran - preşedintele Milei a promis în repetate rânduri că va realinia politica externă a ţării, făcând din Statele Unite şi Israel principalii săi aliaţi. De asemenea, Milei a insistat în repetate rânduri că nu se va angaja în afaceri cu naţiunile comuniste şi nici nu va promova relaţiile cu astfel de ţări.

În remarcile făcute duminică în cadrul unui interviu mai amplu, ambasadorul SUA în Argentina, Marc Stanley, a declarat pentru ziarul argentinian La Nación că este surprins că Argentina a permis forţelor armate chineze să opereze o bază pe teritoriul său.

"În ceea ce îi priveşte pe chinezi, sunt surprins că Argentina permite forţelor armate chineze să opereze în Neuquén, în secret, făcând cine ştie ce. Am înţeles că sunt soldaţi ai armatei chineze care operează acest telescop spaţial.

Citiți și Bio-laboratorul secret operat de chinezi în California era finanţat chiar de guvernatorul statului, Gawin Newsom

Nu ştiu ce fac, cred că nici argentinienii nu ştiu şi ar trebui să înţeleagă de ce chinezii sunt dislocaţi acolo", a afirmat diplomatul american de top.

Potrivit acestuia, "China - în timpul administraţiei notorii pro-China a predecesorului lui Milei, fostul preşedinte socialist Alberto Fernández - a reuşit să exercite o presiune semnificativă asupra naţiunii sud-americane, profitând de situaţia economică şi socială precară a Argentinei pentru a obţine controlul asupra unor sectoare strategice ale naţiunii, cum ar fi o mare parte din industria energetică argentiniană".

"Fernández a făcut ca Argentina să se alăture programului prădător al Chinei, Iniţiativa Centura şi Drumul (Belt and Road Initiative / BRI), un program-capcană a datoriilor, în februarie 2022, în timpul unei vizite oficiale la Beijing - unde Fernández a depus o coroană de flori în onoarea ucigaşului în masă comunist Mao Zedong", a menţionat Marc Stanley.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe