Venezuela: Maduro face curăţenie în armată de teama unei lovituri de stat

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro.
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro. (Getty Images)

Dictatorul venezuelean Nicolas Maduro înlătură militari de rang înalt din armată, pe măsura amplificării temerilor în sânul guvernului Venezuelei că [membrii acestuia] ar putea pierde controlul asupra unei instituţii vitale pentru puterea preşedintelui.

Într-un interviu la El Nacional, fostul ministrul al Apărării al lui Hugo Chavez, Raul Salazar, şi preşedintele ONG-ului Control Citizen, Rocio San Miguel, au afirmat că recenta epurare desfăşurată de Maduro în rândul unor militari de rang înalt este un indiciu că preşedintele Venezuelei este îngrijorat că armata s-ar putea întoarce în curând împotriva sa.

“Puterea este o boală de care toţi dorim să suferim şi guvernul nu doreşte să o piardă. Din acest motiv acţionează el astfel. Recentele arestări ale unor soldaţi pe motiv de conspiraţie nu au niciun sens dacă nu a fost comisă nicio crimă şi nici mişcarea militară nu s-a materializat, aşa cum s-a întâmplat în 1992”, a afirmat Salazar.

“Între timp, guvernul rămâne tăcut, nu răspunde, iar informaţiile sunt cunoscute doar de rudele celor acuzaţi”, a continuat el.

“Pentru prima dată, Nicolas Maduro, de teamă, a decis să ia măsuri împotriva comandanţilor care conduc unităţi ce au arme de foc. Este fără precedent”, a adăugat Salazar.

Comentariile au fost făcute la o săptămână după ce Maduro a semnat un decret prezidenţial care anunţa că 24 de militari au fost retrogradaţi sau daţi afară din armată din cauza unor presupuse încercări “de a afecta Republica prin mijloace violente”.

Deşi epurarea este un semn al prăbuşirii autorităţii lui asupra aparatului militar, Maduro încă se bucură de loialitatea multor oficiali militari de rang înalt, în special în condiţiile în care preşedintele venezuelean continuă să numească lideri militari în funcţii guvernamentale majore.

Totuşi, un număr tot mai mare de ofiţeri militari de rang inferior dezertează din armată pe măsură ce regimul eşuează în a le oferi raţii alimentare corespunzătoare sau produse de bază de care s-au bucurat în mod tradiţional.

Venezuela se confruntă acum cu o criză umanitară de niveluri fără precedent, milioane de oameni suferă din cauza lipsei bunurilor de consum, cum ar fi produsele alimentare, medicamentele şi produsele sanitare.

De asemenea, protestele stradale ample din ultimele peste 12 luni au fost marcate de uciderea a peste 120 de persoane şi arestarea altora în ciocnirile violente dintre manifestanţi şi forţele guvernamentale.

Problemele economice ale Venezuelei se extind dincolo de hiperinflaţie, ţara intrând în incapacitate de plată a împrumuturilor totalizând 200 de miliarde de dolari contractate în principal din China şi Rusia, în timp ce regimul cvasi-dictatorial al lui Maduro se confruntă şi cu sancţiuni economice impuse de Statele Unite şi Uniunea Europeană ca răspuns la abuzurile şi încălcările în materie de drepturi ale omului, pe care regimul le-a comis pentru a-şi asigura existenţa.

Situaţia s-a înrăutăţit după încercările de anul trecut ale preşedintelui Nicolas Maduro de a modifica Constituţia ţării, criticii afirmând că reformele propuse vor permite executivului să evite deciziile Parlamentului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe