Vedetele din "Romeo si Julieta" lui Zeffirelli dau în judecată Paramount pentru abuz asupra copiilor

Olivia Hussey şi Leonard Whiting (Getty Images)
Andrei Popescu
04.01.2023

Olivia Hussey şi Leonard Whiting erau doar nişte adolescenţi atunci când au electrizat publicul în versiunea din 1968 a filmului "Romeo si Julieta", în regia lui Franco Zeffirelli. Filmul a fost un succes şi a fost nominalizat la patru premii Oscar, dar a stârnit şi controverse din cauza unei scene din dormitor care includea imagini cu fesele lui Whiting şi sânii goi ai lui Hussey.

Acum în vârstă de 70 de ani, Hussey şi Whiting au intentat un proces la Curtea Superioară din Santa Monica, acuzând Paramount că i-a exploatat sexual şi că a distribuit imagini nud cu copii adolescenţi, relatează revista Variety.

Procesul susţine că Zeffirelli - care a murit în 2019 - i-a asigurat pe ambii actori că nu va exista nuditate în film şi că vor purta lenjerie de corp de culoarea pielii în controversata scenă din dormitor. Dar, în ultimele zile de filmare, regizorul i-ar fi implorat să joace nud cu machiaj corporal, "sau filmul va eşua".

Hussey avea 15 ani la acea vreme, iar Whiting 16 ani. Potrivit plângerii, Zeffirelli le-a arătat unde urma să fie poziţionată camera de filmat şi i-a asigurat că nu vor fi fotografiaţi nud şi că nu vor difuzate scene de nuditate în film. Procesul mai susţine că regizorul a fost necinstit şi că Whiting şi Hussey au fost, de fapt, filmaţi nud fără ca ei să ştie.

"Ceea ce li s-a spus şi ceea ce s-a întâmplat au fost două lucruri diferite", a declarat Tony Marinozzi, care este manager pentru ambii actori. "Ei au avut încredere în Franco. La 16 ani, ca actori, l-au crezut pe cuvânt că nu va încălca acea încredere pe care o aveau. Franco era prietenul lor şi, sincer, la 16 ani, ce să facă? Nu existau opţiuni".

Totodată, potrivit plângerii, Hussey şi Whiting au avut suferinţe emoţionale în cei 55 de ani de la lansarea filmului şi au pierdut şi oportunităţi de angajare.

În ciuda performanţelor lor de excepţie, Hussey şi Whiting au avut doar cariere actoriceşti foarte limitate după "Romeo si Julieta".

Cei doi cer daune "despre care se crede că depăşesc 500 de milioane de dolari".

"Imaginile nud ale minorilor sunt ilegale şi nu ar trebui să fie expuse. Aceştia erau foarte tineri şi naivi în anii '60, care nu înţelegeau ce urma să îi lovească. Dintr-o dată au devenit faimoşi la un nivel la care nu se aşteptau", a declarat avocatul actorilor, Solomon Gresen, într-un interviu.

Procesul se bazează în parte pe o lege din California care a suspendat temporar termenul de prescripţie pentru reclamaţiile mai vechi de abuz sexual asupra copiilor. Instanţele au înregistrat un aflux de plângeri împotriva Boy Scouts of America şi a Bisericii Catolice, printre alte organizaţii, în zilele premergătoare termenului limită de 31 decembrie.

Paramount nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Într-un interviu acordat în 2018 pentru Variety, Hussey a apărat scena nud.

"Nimeni de vârsta mea nu mai făcuse aşa ceva înainte. Era necesar pentru film", a spus ea, adăugând că Zeffirelli a filmat-o cu bun gust.

Într-un alt interviu din 2018 acordat Fox News, ea a menţionat că scena era "tabu" în America, dar că nuditatea era deja obişnuită în filmele europene la acea vreme.

"Nu a fost o problemă atât de mare", a adăugat ea. "Şi Leonard nu era deloc timid! În mijlocul filmărilor, am uitat complet că nu aveam haine".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor