Un judecător îl ameninţă cu închisoarea pe Trump: Sunteţi fostul preşedinte al SUA şi probabil următorul, dar dacă e nevoie, o fac

Fostul preşedinte Donald Trump la New York, la 25 martie 2024. (Charly Triballeau/AFP via Getty Images)
Jack Phillips
07.05.2024

Judecătorul care supervizează aşa-numitul proces "hush-money" al fostului preşedinte Donald Trump, desfăşurat la New York, l-a acuzat luni pe fostul preşedinte că sfidează instanţa prin presupusa încălcare a ordinului de interdicţie în ceea ce priveşte declaraţiile, avertizând că ar putea să-l închidă.

"Vă declar pentru a zecea oară vinovat de sfidare a instanţei", i-a spus judecătorul preşedintelui Trump, adăugând că "în continuare, această instanţă va trebui să ia în considerare o sancţiune cu închisoarea".

"Domnule Trump, este important să înţelegeţi că ultimul lucru pe care vreau să îl fac este să vă bag la închisoare. Sunteţi fostul preşedinte al Statelor Unite şi, posibil, şi următorul preşedinte", a spus judecătorul, adăugând că pedeapsa cu "închisoarea este cu adevărat o ultimă soluţie".

Judecătorul a adăugat: "Magnitudinea acestei decizii nu mi-a scăpat, dar, la sfârşitul zilei, am o treabă de făcut, aşa că, oricât de mult nu aş vrea să impun o sancţiune de închisoare [...] vreau să înţelegeţi că o voi face dacă va fi necesar şi adecvat".

"Încălcarea de către dumneavoastră în mod continuu şi intenţionat a ordinului legal al acestei instanţe" reprezintă un "atac direct la statul de drept", a susţinut judecătorul Merchan.

Săptămâna trecută, procurorii au declarat că remarcile fostului preşedinte făcute reporterilor în faţa tribunalului din Manhattan au reprezentat încălcarea ordinului de interdicţie al judecătorului, care îi impune să nu vorbească despre anumite persoane legate de acest caz. Fostul preşedinte este acuzat că a falsificat registrele de afaceri pentru a ascunde plăţile care au fost făcute în timpul alegerilor din 2016, pe care le neagă ca fiind ilegale.

Judecătorul a constatat luni că preşedintele Trump a încălcat ordinul de interdicţie prin declaraţiile pe care le-a făcut la Just the News pe 22 aprilie despre procesul de selecţie a juraţilor. El a declarat că juriul a fost "ales atât de repede" şi a sugerat că "95%" dintre ei sunt democraţi.

"Zona este în cea mai mare parte democrată", a menţionat el, referindu-se la Manhattan.

Ordinul de interdicţie al judecătorului îi interzice preşedintelui Trump să comenteze în mod public despre martori, juraţi şi alte câteva persoane legate de această chestiune. Judecătorul din New York a constatat deja că fostul preşedinte, prezumtivul candidat republican la preşedinţie, a încălcat în mod repetat ordinul, l-a amendat cu 9.000 de dolari şi l-a avertizat anterior că ar putea urma închisoarea dacă nu se conformează.

Dar ordinul nu îl împiedică pe preşedintele Trump să vorbească despre acuzaţiile care i se aduc sau să comenteze despre judecător sau despre procurorul ales la vârf. Judecătorul a menţionat că nu îl opreşte să depună mărturie în instanţă, dacă doreşte.

Săptămâna trecută, preşedintele Trump s-a folosit de ordinul anterior al judecătorului Merchan, care l-a amendat cu 9.000 USD, pentru a strânge fonduri, trimiţând un e-mail în care spunea că el şi democraţii încearcă să îl reducă la tăcere în timp ce se află în campanie.

Procesul intră luni în cea de-a treia săptămână de mărturii, procurorii îndreptându-se spre martorul Michael Cohen, fostul avocat al preşedintelui Trump care a pledat vinovat la acuzaţiile federale legate de plăţile de bani pentru tăcere. Se aşteaptă ca Michael Cohen să se confrunte cu un contra-interogatoriu dur din partea avocaţilor apărării, care încearcă să-i submineze credibilitatea în faţa juraţilor.

Săptămâna trecută, fosta consilieră de la Casa Albă Hope Hicks a fost cea mai apropiată colaboratoare a preşedintelui Trump care a depus mărturie la bară în procesul din Manhattan.

La un moment dat, mărturia acesteia a părut să ajute argumentul apărării potrivit căruia fostul preşedinte a încercat să-şi protejeze reputaţia şi familia - nu campania sa - protejându-le de acuzaţiile jenante făcute despre viaţa sa personală. Preşedintele Trump a negat orice abatere în acest caz, pe care l-a catalogat drept un efort de a-i deraia campania pentru a câştiga al doilea mandat la Casa Albă în noiembrie.

Anterior, juraţii au audiat martori, printre care un editor de reviste tabloide care a cumpărat drepturile asupra mai multor zvonuri despre preşedintele Trump pentru a împiedica publicarea lor, precum şi un avocat din Los Angeles, care a negociat unele dintre aceste tranzacţii. Avocatul respectiv, Keith Davidson, a respins săptămâna trecută afirmaţiile procurorilor potrivit cărora înţelegerile au implicat plăţi de "bani pentru tăcere" pentru fostul model Karen McDougal şi pentru actriţa de filme pentru adulţi Stormy Daniels.

Fostul preşedinte a negat de mult timp că a fost implicat în relaţii cu Stormy Daniels, al cărei nume real este Stephanie Clifford, sau cu Karen McDougal.

Avocaţii preşedintelui Trump au încercat să distrugă teoria acuzării în acest caz şi credibilitatea unor martori. Ei au pus întrebări în timpul interogatoriilor cu privire la posibilitatea ca preşedintele Trump să fi fost ţinta unui şantaj, forţat să aranjeze plăţile pentru a suprima poveştile dăunătoare şi pentru a-şi scuti familia de situaţii penibile. Procurorii susţin că plăţile au avut ca scop menţinerea viabilităţii sale politice în timp ce îşi dorea să devină preşedinte.

Cazul este unul dintre cele patru procese împotriva preşedintelui Trump şi este posibil să fie singurul care va ajunge la proces înainte de alegerile din noiembrie. Alte acuzaţii de infracţiuni îl acuză de complot pentru subminarea alegerilor prezidenţiale din 2020 şi pentru că a deţinut documente clasificate după ce a părăsit Casa Albă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor