Tort cu mousse de ciocolată şi fructe de sezon

Iubitorii de ciocolată vor aprecia cu siguranţă acest blat cremos de ciocolată care se prepară relativ uşor din doar 3 ingrediente: ciocolată, ouă şi iaurt, fără nici un adaos de zahăr, gelatină, frişcă sau făină.
Maria Matyiku
28.05.2018

alte articole

Tort cu mousse de ciocolată (Maria Matyiku / Epoch Times)
Maria Matyiku
28.05.2018

Tortul cu mousse de ciocolată este incredibil de delicios, fiind unul dintre deserturile preferate datorită simplităţii, a bogăţiei de arome şi flexibilităţii: se poate servi ca atare la ceai sau cafea, sau se poate orna cu fructe după preferinţă. Fiind foarte bogat, este recomandată tăierea tortului în felii subţiri.

Ingrediente:

2 1/2 căni de chipsuri de ciocolată de lapte,

5 ouă,

o cană de iaurt

Fructe de sezon pentru ornat

Tort cu mousse de ciocolată (Maria Matyiku / Epoch Times)
Tort cu mousse de ciocolată (Maria Matyiku / Epoch Times)

Modul de preparare:

Pentru coacerea blatului se foloseşte o tavă rotundă cu diametrul de 23 cm, care se tapetează cu hârtie de copt decupată după forma tăvii. Cuptorul se încălzeşte la 190 C.

Chipsurile de ciocolată se topesc pe aburi său într-o cratiţă cu fundul gros la temperatură mică, amestecând mereu să nu se prindă de fundul vasului. După ce ciocolata devine fluidă, se ia de pe foc şi se pune de-o parte.

Gălbenuşurile se separă de albuşuri.

Albuşurile se bat bine cu un tel sau mixer la viteză mare, până când se întăresc bine.

Când ciocolata topită a ajuns la temperatura camerei se adaugă pe rând câte un gălbenuş, amestecându-se uşor, până când acestea se încorporează.

Tort cu mousse de ciocolată (Maria Matyiku / Epoch Times)
Tort cu mousse de ciocolată (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se adaugă apoi cana de iaurt, continuându-se amestecarea până când aluatul de blat se omogenizează.

Tort cu mousse de ciocolată (Maria Matyiku / Epoch Times)
Tort cu mousse de ciocolată (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se adaugă pe rând albuşurile bătute spumă, amestecând uşor prin mişcări circulare de sus în jos.

Tort cu mousse de ciocolată (Maria Matyiku / Epoch Times)
Tort cu mousse de ciocolată (Maria Matyiku / Epoch Times)

Blatul se toarnă în tavă şi se dă la cuptor pentru 30-35 de minute, în funcţie de cuptor.

Tort cu mousse de ciocolată (Maria Matyiku / Epoch Times)
Tort cu mousse de ciocolată (Maria Matyiku / Epoch Times)

Este gata când blatul se desprinde uşor de pe pereţii tăvii.

Blatul se lasă deoparte vreo 10 minute să se răcească puţin, apoi se răstoarnă pe o farfurie mare rotundă sau un platou.

Tort cu mousse de ciocolată (Maria Matyiku / Epoch Times)
Tort cu mousse de ciocolată (Maria Matyiku / Epoch Times)

Tortul se poate orna după preferinţă cu căpşuni, fructe de pădure sau alte fructe de sezon. Pe deasupra se poate presăra zahăr pudră vanilat folosind o sită fină.

Tort cu mousse de ciocolată (Maria Matyiku / Epoch Times)
Tort cu mousse de ciocolată (Maria Matyiku / Epoch Times)

Facultativ, înainte de ornare se poate turna un strat subţire de ciocolată topită din 1/2 cană de chipsuri, pentru a ţine mai bine fructele. Tortul se taie în felii folosind un cuţit cu lamă subţire, care în prealabil a fost umezit în apă caldă.

Vă dorim poftă bună!

Notă: Chipsurile de ciocolată se pot înlocui cu ciocolată de lapte tăiată în bucăţi. ( o cană este echivalentul a 175 g de ciocolată).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor