Tensiuni în Marea Chinei de Sud. Paza de coastă chineză "expulzează" navele filipineze de pe atolul Scarborough

Garda de Coastă filipineză şi o navă a Gărzii de Coastă chineze (PHILIPPINE COAST GUARD)
Redacţia
30.04.2024

Paza de coastă a Chinei a declarat marţi că a "expulzat" o navă a pazei de coastă filipineze şi o altă navă din apele adiacente la atolul Scarborough, relatează Reuters, citând presa de stat chineză.

Acesta este cel mai recent incident care a avut loc între cele două ţări în atolul disputat din Marea Chinei de Sud. Paza de coastă nu a oferit informaţii suplimentare.

Beijingul şi Manila s-au confruntat în mod repetat în ultimele luni la reciful scufundat, despre care Filipine afirmă că se află în zona sa economică exclusivă, dar pe care China îl revendică, de asemenea, ca fiind al său.

Totodată, cele două părţi au făcut schimb de acuzaţii privind manevrele agresive din zonă, iar Filipine a convocat recent un diplomat chinez din cauza acestor acţiuni.

China şi Filipine au declarat anterior că vor căuta o mai bună comunicare şi o mai bună gestionare în ceea ce priveşte încăierările din vasta Mare a Chinei de Sud, dar tensiunile au crescut recent, în special după ce Filipine a stabilit legături diplomatice şi militare mai puternice cu Statele Unite.

China revendică aproape întreaga Mare a Chinei de Sud, un canal pentru un comerţ naval anual de peste 3 trilioane de dolari, inclusiv părţi revendicate de Filipine, Vietnam, Indonezia, Malaezia şi Brunei. În 2016, Curtea Permanentă de Arbitraj a declarat că pretenţiile Chinei nu au temei juridic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor