SUA se alătură celor 20 de state UE în decizia de a boicota ceremonia de învestire a lui Putin la preşedinţia Rusiei

Matthew Miller - purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA (Celal Gunes/Getty Images)
Redacţia
07.05.2024

Statele Unite şi majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană au anunţat că vor lipsi de la ceremonia de învestitură a preşedintelui rus Vladimir Putin, care va avea loc marţi, anunţă VOA News.

"Nu vom avea un reprezentant la învestirea sa", a declarat luni Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

Un oficial de rang înalt de la Kremlin a declarat că şefii tuturor misiunilor diplomatice străine de la Moscova au fost invitaţi să participe la eveniment, a relatat agenţia de presă Interfax, potrivit Reuters.

Douăzeci de state membre ale UE intenţionează să boicoteze inaugurarea lui Putin pentru un al şaselea mandat, dar alte şapte state sunt aşteptate să trimită un reprezentant, a declarat un diplomat european pentru Reuters.

Ucraina şi-a îndemnat aliaţii să nu participe.

"Ucraina nu vede niciun motiv legal pentru a-l recunoaşte ca preşedinte ales în mod democratic şi legitim al Federaţiei Ruse", a afirmat Ministerul ucrainean de Externe într-o declaraţie.

Putin a obţinut aproape 88% din voturi la un simulacru de alegeri prezidenţiale desfăşurate în martie, la doar câteva săptămâni după ce cel mai mare duşman politic al său, Alexey Navalnîi, a murit în închisoare.

Naţiunile occidentale au condamnat realegerea ca fiind nedemocratică.

Citiți și Şeful diplomaţiei europene nu vrea ca liderii UE să participe la învestirea lui Putin în funcţia de preşedinte

Inaugurarea are loc la mai mult de doi ani după ce Rusia a lansat invazia la scara largă a Ucrainei.

Se aşteaptă ca Franţa să trimită un reprezentant la eveniment, în ciuda faptului că Parisul şi-a sporit sprijinul pentru Ucraina în ultimele luni, iar preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat săptămâna trecută că ar lua în considerare trimiterea de trupe în Ucraina.

Ministerul de Externe al Germaniei a precizat că nu va fi reprezentat la inaugurare, în timp ce Gabrielius Landsbergis, ministrul de Externe al Lituaniei, a declarat că Rusia trebuie să continue să fie izolată din cauza "liderului său criminal".

"Participarea la inaugurarea lui Putin nu este acceptabilă pentru Lituania. Prioritatea noastră rămâne susţinerea Ucrainei şi a poporului său care luptă împotriva agresiunii ruseşti", a menţionat Landsbergis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor