Senatul nigerian, în luptă cu drogurile. Propune pedeapsa cu moartea pentru traficul de stupefiante

Senatul Nigeriei (Getty Images)
Redacţia
10.05.2024

Senatul nigerian a propus joi înăsprirea semnificativă a pedepselor pentru traficul de droguri, instituind pedeapsa maximă cu moartea prin intermediul unui amendament legislativ, transmite Reuters.

Amendamentul, care nu este încă lege, înlocuieşte pedeapsa cu închisoarea pe viaţă, care era anterior cea mai aspră pedeapsă.

Nigeria, cea mai populată ţară din Africa, cu peste 200 de milioane de locuitori, a trecut în ultimii ani de la statutul de punct de tranzit pentru droguri ilegale la cel de producător, consumator şi distribuitor în toată regula.

Abuzul de opioide, în special de tramadol şi de siropuri pentru tuse care conţin codeină, a fost larg răspândit în întreaga ţară, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Administrarea şi Controlul Alimentelor şi Medicamentelor, care a interzis producţia şi importul de sirop pentru tuse cu codeină în 2018.

În timp ce canabisul este cultivat la nivel local, cocaina, metamfetamina şi alte stupefiante sunt traficate prin ţară alături de opioide, alimentând problema din ce în ce mai acută a dependenţei.

Legislaţia a pornit de la un raport al comisiilor senatoriale pentru justiţie; drepturile omului şi probleme juridice; precum şi droguri şi stupefiante, pe care senatorul Mohammed Monguno l-a prezentat în timpul sesiunii plenare de joi.

Susţinătorii au argumentat că ameninţarea cu execuţia ar fi un factor descurajator mai puternic pentru traficanţii de droguri decât închisoarea pe viaţă.

Legislatorii care s-au opus măsurii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la natura ireversibilă a pedepsei cu moartea şi la posibilitatea unor condamnări greşite.

Camera Reprezentanţilor a adoptat anterior proiectul de lege, dar fără o dispoziţie privind pedeapsa cu moartea. Cinci membri aleşi din Senat şi din Cameră vor trebui să armonizeze cele două versiuni înainte ca aceasta să ajungă la preşedinte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor