Şeful NASA avertizează: China îşi maschează prezenţa militară în spaţiu sub aparenţa unor programe civile

Bill Nelson, administratorul NASA
Bill Nelson, administratorul NASA (Saul Loeb / Getty Images)

Potrivit unui avertisment lansat de şeful NASA, China îşi consolidează capacităţile spaţiale prin folosirea programelor civile pentru a masca obiective militare, avertizând că Washingtonul trebuie să rămână vigilent, potrivit The Guardian.

"China a făcut paşi extraordinari, în special în ultimii 10 ani, dar sunt foarte, foarte secretoşi", a declarat Bill Nelson, administratorul NASA, în faţa parlamentarilor de la Capitol Hill.

"Credem că o mare parte din aşa-zisul lor program spaţial civil este un program militar. Şi cred că, de fapt, ne aflăm într-o cursă", a adăugat Nelson.

El a spus că speră ca Beijingul "să-şi revină şi să înţeleagă că spaţiul civil este destinat utilizărilor paşnice", dar a adăugat: "Nu am văzut China să demonstreze acest lucru".

Comentariile lui Nelson au fost făcute în discursul ţinut la comisia de credite a Camerei Reprezentanţilor cu privire la bugetul NASA pentru 2025.

El a declarat că SUA ar trebui să aterizeze din nou pe Lună înaintea Chinei, în condiţiile în care ambele naţiuni urmăresc misiuni lunare. Dar el şi-a exprimat îngrijorarea că, dacă Beijingul ar ajunge primul, ar putea spune: "Bine, acesta este teritoriul nostru, nu vă apropiaţi".

Nelson a declarat anterior că SUA se află "într-o cursă spaţială" cu China şi a avertizat că Beijingul ar putea pretinde în cele din urmă să "deţină" zona bogată în resurse a Lunii.

În 2022, programul spaţial al Chinei a creat o staţie spaţială care orbitează Pământul şi a organizat mai multe misiuni de orbitare selenară şi de recuperare de mostre.

De atunci, SUA plănuieşte să trimită astronauţi pe Lună în 2026 cu misiunea Artemis III. China afirmă că speră să trimită oameni pe Lună până în 2030.

Nelson a declarat că este încrezător că SUA nu îşi va pierde "avantajul global" în explorarea spaţială.

"Dar trebuie să fim realişti. China a aruncat o mulţime de bani în acest domeniu şi bugetul lor poate creşte. Cred că ar fi bine să nu lăsăm garda jos", a conchis acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe