Şeful diplomaţiei europene nu vrea ca liderii UE să participe la învestirea lui Putin în funcţia de preşedinte

Şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell (Facebook - Josep Borrell)
Redacţia
07.05.2024

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, se opune participării reprezentanţilor Uniunii Europene la ceremonia de "inaugurare" a liderului rus Vladimir Putin, în urma realegerii falsificate a acestuia din această primăvară, relatează Ukrainska Pravda.

Purtătorul de cuvânt pentru afaceri externe şi politică de securitate a UE, Peter Stano, a anunţat în timpul unui briefing desfăşurat duminică la Bruxelles, că Moscova a trimis invitaţii la "învestirea" lui Putin de marţi, 7 mai, la birourile misiunilor statelor membre ale UE şi ale UE la Moscova.

El a explicat că, în prezent, au loc discuţii cu statele membre ale UE cu privire la răspunsul adecvat. Deşi UE doreşte să adopte o abordare unitară în materie de politică externă, decizia finală nu a fost încă luată, a precizat Stano.

El a adăugat că şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, se opune ca UE să ia parte la evenimentul de marţi.

Între timp, Cehia, Estonia şi Letonia au confirmat deja că reprezentanţii lor nu vor participa la învestirea liderului rus Vladimir Putin pe 7 mai.

La 25 aprilie, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie care condamnă modul în care s-a desfăşurat simulacrul de realegere a lui Vladimir Putin şi cere ca aceste alegeri să nu fie recunoscute ca legitime.

Scrisoarea eurodeputaţilor PPE către Josep Borrell

În acest context, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, cu 177 de deputaţi din toate statele membre ale UE, Grupul PPE a reacţionat spunând la rândul său că niciunul dintre reprezentanţii diplomatici ai UE şi ai statelor sale membre acreditaţi în Rusia nu ar trebui să participe la viitoarea ceremonie de învestire a lui Vladimir Putin în funcţia de preşedinte al Rusiei.

Într-o postare pe site-ul oficial se arată că deputaţii Grupului PPE i-au trimis o scrisoare lui Josep Borrell în care anunţă că aşteaptă o recomandare clară şi directă în acest sens din partea tuturor miniştrilor de externe din statele membre ale Uniunii Europene.

"'Alegerea' prezidenţială din Rusia a fost antidemocratică şi nu are nicio legitimitate, iar prin urmare preşedinţia lui Vladimir Putin este ilegitimă. Dar oferta de cuvinte pe piaţa mondială a depăşit cererea. Acum, trebuie să urmeze faptele. În urma deciziei noastre de a recunoaşte Rusia ca sponsor de stat al terorismului, nu ar trebui să oferim lui Vladimir Putin nicio ocazie să îşi instituie 'legitimitatea'. De aceea, UE şi statele membre ale sale ar trebui să boicoteze ceremonia de inaugurare," subliniază Manfred Weber MEP, Preşedintele Grupului PPE.

"Participarea diplomaţilor UE la 'inaugurarea' lui Putin este o farsă totală şi o ruşine. Ei vor fi forţaţi să îl felicite pentru "realegerea" să şi să aplaude declaraţiile sale neoimperialiste, care includ ameninţări deschise la adresa democraţiilor occidentale. Europenii merită o mai bună apărare a valorilor lor de către diplomaţii lor", adaugă Andrius Kubilius, eurodeputat şi purtător de cuvânt al Grupului PPE pentru Rusia.

În scrisoare, deputaţii îndeamnă, de asemenea, comunitatea internaţională să înceteze să se mai refere la Vladimir Putin ca fiind preşedintele Federaţiei Ruse după ce actualul său mandat va expira la 7 mai 2024. De asemenea, ei pledează pentru încetarea oricărui contact cu Vladimir Putin, întrucât acesta nu va avea niciun mandat politic sau moral pentru a intra în alte relaţii contractuale în numele Federaţiei Ruse şi întrucât el face obiectul unui mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională pentru responsabilitatea sa în ceea ce priveşte presupusele crime de război din Ucraina şi deportările ilegale de cetăţeni ucraineni, în special de copii.

Aceştia reamintesc, de asemenea, că "alegerile" s-au desfăşurat în teritoriile ocupate ilegal din Ucraina, ceea ce constituie o încălcare flagrantă a suveranităţii ucrainene şi o încălcare clară a dreptului internaţional şi, în special, a Cartei ONU. Nici chiar în Rusia, "alegerile" nu au fost nici libere, nici corecte. Nu au respectat standardele electorale internaţionale de bază şi, prin urmare, nu au avut nicio legitimitate democratică.

Ca urmare a atrocităţilor comise de regimul lui Vladimir Putin împotriva civililor ucraineni, Parlamentul European a recunoscut deja, în noiembrie 2022, Rusia ca stat sponsor al terorismului şi a solicitat o mai mare izolare a regimului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor