Rusia încearcă să interzică o „mişcare separatistă antirusească” inexistentă

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Redacţia
27.04.2024

Rusia încearcă să interzică o aşa zisă "mişcare separatistă antirusească", definită vag ca fiind o organizaţie "extremistă", a declarat vineri Ministerul Justiţiei, potrivit The Moscow Times.

Potrivit ministerului, scopul aşa-numitei mişcări este de a "distruge unitatea multinaţională şi integritatea teritorială a Rusiei".

Cererea ministerului urmează să fie audiată de Curtea Supremă a Rusiei pe 7 iunie.

Proiectul independent de drepturi OVD-Info, care a raportat pentru prima dată despre acest plan, a declarat că nu a reuşit să găsească o organizaţie oficială intitulată "Mişcarea separatistă antirusească".

Observatorii au speculat că desemnarea "mişcării separatiste" ca fiind extremistă ar putea duce la o vizare mai amplă a activiştilor anti-război sau a celor care militează pentru drepturile indigenilor şi pentru decolonizare în Rusia.

Anul trecut, Biroul Procurorului General al Rusiei a interzis mişcarea anti-imperială Liga Naţiunilor Libere şi Forumul Popoarelor Libere din Post-Rusia, un grup care solicită dezintegrarea Rusiei, ca organizaţii "indezirabile".

Anterior, Curtea Supremă a interzis ca fiind extremiste "mişcarea publică internaţională LGBT", la fel de inexistentă, şi "mişcarea Ya/My Furgal", care îl susţine pe fostul guvernator al regiunii Khabarovsk din Orientul Îndepărtat.

Interzicerea "mişcării LGBT" din noiembrie 2023 a dus la o represiune generală a manifestărilor publice ale identităţii şi stilurilor de viaţă LGBTQ .

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor