Proces de răsunet în Germania: Aproape treizeci de inculpaţi de extremă dreapta, acuzaţi de lovitură de stat

Autoproclamatul Heinrich XIII, prinţul Reuss, arestat de poliţia germană
Autoproclamatul Heinrich XIII, prinţul Reuss, arestat de poliţia germană (Youtube - screenshot)
Redacţia
28.04.2024

Unul dintre cele mai mari procese judiciare din istoria Germaniei va începe luni, cu primul din cele trei procese ale unui grup de conspiraţionişti de extremă dreapta care au plănuit răsturnarea violentă a parlamentului ţării, relatează The Guardian.

Reţeaua este atât de extinsă, planurile lor sunt atât de vaste, încât, din motive logistice şi de securitate, cele 27 de persoane care urmează să ajungă în boxa acuzaţilor au fost împărţite în trei grupuri separate.

Luni, un grup de nouă persoane, identificate ca fiind "aripa militară" din spatele liderului grupului, autoproclamatul Heinrich XIII, prinţul Reuss, în vârstă de 72 de ani, va fi primul care va fi judecat în oraşul Stuttgart, în sudul ţării, pentru acuzaţii de terorism. Alte nouă persoane, printre care Reuss şi alţi membri importanţi, vor fi judecate la Frankfurt pe 21 mai.

Prinţul Reuss, un om de afaceri antisemit, descendent dintr-o veche familie aristocratică, a fondat grupul cu dorinţa de a elimina prin violenţă ordinea de stat. În cazul în care lovitura de stat ar fi avut succes, el urma să fie declarat şef provizoriu al unui nou stat german, care ar fi redesenat ţara conform graniţelor din 1937.

Potrivit procurorilor federali, grupul plănuia să intre în sediul Reichstagului din Berlin cu sprijin armat pentru a aresta membri ai Bundestagului (Camera inferioară a Parlamentului german) cu intenţia de a "răsturna sistemul". Complotiştii urmăreau să elimine cu forţa ordinea de stat existentă şi să o înlocuiască cu propriul guvern. Ei au pus la cale aceste planuri începând din august 2021, până când au fost descoperite în decembrie 2022, în cadrul unei serii de raiduri antiteroriste de amploare, la care au participat mii de ofiţeri ce au percheziţionat 150 de proprietăţi din 11 landuri germane, precum şi din străinătate.

Membrii, mulţi dintre ei având legături cu mişcarea germană de extremă dreapta Reichsbürger, aveau acces "la un arsenal masiv de arme", au declarat procurorii, inclusiv 380 de arme de foc, 350 de arme albe şi de tăiat, aproape 500 de alte arme şi 148.000 de bucăţi de muniţie, la care se refereau cu numele de cod "bomboane".

"Aceştia sunt oameni care nu recunosc republica federală şi structurile sale democratice", au declarat procurorii.

Printre planurile lor foarte detaliate se numără o "listă de execuţie" întocmită de un fost soldat de elită şi antrenor de supravieţuire, Peter Wörner, poreclit "Wolf", unde figurau cancelarul Olaf Scholz, două personalităţi importante din televiziune, Markus Lanz şi Sandra Maischberger, precum şi şeful opoziţiei CDU, Friedrich Merz. Pentru a se pregăti pentru noul "regim", în care se aştepta să aibă un rol, Wörner a comandat unui croitor să-i confecţioneze o uniformă de soldat "în stil nazist".

Presupuşii pucişti au plătit aproximativ 140.000 de euro unei bande criminale elveţiene pentru arme şi plănuiau să caute "închisori subterane pentru copii" în care credeau că un "guvern mondial" secret efectua experimente pe copii.

Thomas T, un sudor în vârstă de 60 de ani din landul Bavaria (sud), împreună cu viitorul "ministru al transcomunicărilor", Hildegard Leiding, de asemenea în vârstă de 60 de ani, membră a partidului de dreaptă AfD şi astrolog, ar fi căutat candidaţi pentru "viitorul guvern" pe o "bază spirituală", în funcţie de datele lor de naştere, au declarat procurorii.

Un bucătar-şef vedetă din Austria, cu mandatul de a găti mâncare sănătoasă pentru noul regim, ar fi fost, de asemenea, implicat.

Alături de T, va fi judecată Melanie Ritter, în vârstă de 57 de ani, un medic "specializat" în metoda de prezicere a viitorului prin intermediul ouălor şi contestatară a vaccinului Covid, care se aştepta să devină ministru al sănătăţii în urma loviturii de stat.

Potrivit rechizitoriului, fostul locotenent-colonel Rudiger von Pescatore, în vârstă de 70 de ani, a interpretat moartea reginei Elisabeta, în septembrie 2022, ca fiind "semnalul pentru un atac al forţelor aliate asupra Germaniei", care ar marca "Ziua X", data loviturii de stat, potrivit mesajelor pe care le-a scris în două dintre diferitele grupuri de chat online ale grupărilor.

Anchetatorii au declarat că au observat prima întâlnire cu grupul, organizată de prinţul Reuss, pe 25 octombrie 2021, într-un pub din oraşul bavarez Helmbrechts.

Potrivit anchetatorilor, acesta nu dorea decât recunoaşterea internaţională a statului său imaginar "Ducatul Reuss", în landul Thuringia din estul ţării, şi a încercat să facă lobby la consulatul general al Rusiei din Leipzig pentru o astfel de recunoaştere şi sprijin pentru lovitură de stat, prin intermediul iubitei sale, rusoaică.

Avocatul lui Reuss, Roman von Alvensleben, a declarat săptămâna trecută că nu doreşte să comenteze poziţia clientului său.

"Nu pot confirma... că prinţul Reuss a reprezentat o ameninţare la adresa existenţei Republicii Federale Germania şi că s-ar fi alăturat sau ar fi aprobat folosirea violenţei", a declarat el pentru presa germană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor