Libertatea presei tot mai subminată la nivelul UE. Ce probleme au fost găsite în România [Raport european]

Emilia Şercan (Facebook / emilia.sercan)
Andrei Popescu
29.04.2024

În cel mai recent raport european despre libertatea presei, realizat de Uniunea Libertăţilor Civile pentru Europa (Liberties), concluziile analizei arată că situaţia este tot mai gravă la nivelul întregii Uniuni Europene, de la ameninţări împotriva jurnaliştilor până la atacuri la independenţa televiziunilor publice.

Referitor la România, raportul Libertatea Presei 2024 a identificat mai multe probleme, inclusiv lipsa de transparenţă a finanţărilor organizaţiilor media şi legate de atacurile la adresa jurnaliştilor, cel mai cunoscut caz fiind cel al jurnalistei Emilia Şercan, relatează Ziare.com.

“Libertatea presei este evident în declin în UE. În multe ţări, această situaţie a rezultat fie din cauza atacurilor din partea guvernelor, fie pur şi simplu din neglijenţă”, a explicat Eva Simon, ofiţer advocacy al organizaţiei Liberties, un institut german care colaborează cu 37 de organizaţii din 19 ţări.

De asemenea, continuă sursa citată, raportul Liberties arată că o problemă importantă legată de libertatea şi independenţa presei ţine de lipsa transparenţei cu privire la reclamele electorale ale partidelor, plătite din banii primiţi de la stat:

“Finanţarea media rămâne opacă în România, lucru important într-o ţară în care peste jumătate din banii subvenţionaţi de stat care merg la partidele politice sunt folosiţi în media şi pe propagandă politică. Un proiect pentru modificarea legii care reglementează finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale oferă totuşi speranţe, dacă partidele vor fi obligate să trimită la Autoritatea Electorală Permanentă liste lunare prin care arată cum au fost cheltuiţi banii din subvenţii”.

Liberties a discutat şi despre clasarea dosarului legat de fotografiile intime cu jurnalista Emilia Şercan, care au fost publicate online:

“Jurnalista de investigaţie Emilia Şercan, care scrie de mult despre plagiatul în doctoratele celor de la putere, inclusiv al prim-ministrului, s-a lovit de clasarea dosarului care investiga campania de denigrare la adresa ei. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca acţiunile împotriva jurnalistei, inclusiv publicarea de poze intime online, nu pot face obiectul unui dosar penal. Autorităţile române nu au investigat furtul pozelor private şi publicare lor pe site-uri pornografice”.

Reamintim că, pe data de 22 aprilie, Şercan a anunţat o primă victorie în instanţă în dosarul kompromatului care a vizat-o. Mai exact, potrivit cunoscutei jurnaliste, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis să admită, în parte, plângerea prin care ea a contestat soluţia de clasare a dosarului în care l-a acuzat pe fostul ministru de Interne Lucian Bode de favorizarea infractorului, abuz în serviciu şi omisiunea sesizării în dosarul de kompromat.

“Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a desfiinţat în parte ordonanţa de clasare şi mi-a admis plângerea în ceea ce priveşte clasarea infracţiunii de favorizarea făptuitorului şi a decis trimiterea cauzei la procuror, pentru a completa urmărirea penală. Aşadar, un judecător de la Înalta Curte a constatat că plângerea mea de favorizare a infractorului a fost îndreptăţită şi că în legătură cu această plângere nu s-au făcut acte de urmărire penală corespunzătoare.

A constant, aşadar, exact ceea ce am reclamat în tot acest timp: că se încearcă îngroparea dosarului fără să fie făcută o minimă cercetare. Acest dosar a fost instrumentat de procurorul Mihai Hondor, de la Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului General, care l-a clasat după ce m-a audiat pe mine, iar apoi l-a audiat pe Bode, fără să mai facă niciun alt act de urmărire penală”, a transmis, pe Facebook, Şercan.

În plus, jurnalista a precizat că în plângerea ei a arătat cum, după ce i-a reclamat ministrului de Interne că o probă pe care o dăduse poliţiei a fost scursă dintr-un dosar penal şi publicată pe site-ul “infractorului Cristian Rizea”, două ore mai târziu a fost publicat un text clonă cu cel de pe site-ul lui Rizea pe un alt site, intitulat patrianoastra[.]com.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor