Investigaţie Cetăţeanul.net: Operaţii fictive la Spitalul Pantelimon. Fraudă în Sănătate

Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Pantelimon” din Bucureşti (bucuresti.fandom.com)
Ana Ion
02.05.2024

La Spitalul "Sfântul Pantelimon" din Capitală, se fac operaţiile fictive, scrie publicaţia Cetăţeanul.net.

Publicaţia citată susţine că informaţiile despre operaţiile efectuate fictiv i-au fost oferite sau, după caz, confirmate de către medici din cadrul spitalului. Pentru a verifica informaţiile, reporterii au contactat mai mulţi pacienţi despre care aveau date că ar fi fost operaţi numai "pe hârtie". Au folosit o stratagemă: s-au prezentat cu numele reale, dar spunând că sunt de la registratura spitalului.

Primul pacient contactat, o doamnă în vârstă, apărea în documentele oficiale ale spitalului că a fost operată pentru un abces inghinal. Jurnaliştii au pretextat că spitalul ar fi uitat să îi solicite coplata de 10 lei pentru operaţie. Iniţial, pacienta a părut derutată, iar legătura s-a întrerupt. După mai puţin de două minute, pacienta a sunat înapoi şi a precizat că s-a internat la Spitalul Pantelimon pentru efectuarea unui RMN la coloană şi că nu a fost în niciun fel operată. A spus că şi ea a fost mirată că a apărut în biletul de externare ca fiind operată pentru un abces pe care nu l-a avut niciodată.

Jurnalist:Îmi cer scuze că vă deranjez. Cătălin Antohe e numele meu, sunt de la registratură, de la Spitalul de Urgenţă Sfântul Pantelimon. Aţi fost internată la noi în luna februarie, pe 13 februarie sau 14 şi vă sun cu o problemă un pic mai neplăcută. Dumneavoastră aţi fost operată la noi şi dintr-o eroare nu vi s-a cerut coplata pentru operaţie, pentru abces inghinal. Trebuie cumva să veniţi la noi să ne aduceţi coplata aceea de 10 lei, când puteţi dumneavoastră.

Pacientă: Am revenit. Eu am fost acolo să fac un RMN, cu trimitere de la Neurochirurgie. Şi m-am trezit cu CD-ul şi cu externarea. Deci, nu m-am operat.

Jurnalist: Nu v-aţi operat?

Pacientă: Nu. M-aţi întrebat de operaţie şi nu ştiam ce o fi, ce mă întrebaţi.

Jurnalist: Dar, în biletul nostru de externare apare că v-aţi operat de abces inghinal dreapta. Deci, nu v-aţi operat?

Pacientă: Nu, nu… A fost doar un control, am făcut un RMN.

Jurnalist: Nu aţi intrat la blocul operator, nu aţi făcut operaţie?

Pacientă: Nu, nu…

În alte cazuri descoperite de ziarul "Cetăţeanul", pacienţi care au venit la Pantelimon pentru simple bandaje elastice sau un burlan gipsat apar fictiv că au fost supuşi unor intervenţii în Blocul Operator al spitalului, când, în realitate, li s-au aplicat bandaj în ambulatoriu. Această manevră este folosită, a explicat managerul unui alt spital, pentru a creşte indicele ICM (gradul de complexitate a intervenţiei medicale) şi de a "stoarce" astfel sume mai mari de la Casa de Asigurări de Sănătate, în cazul de faţă cea a Municipiului Bucureşti (CASMB).

Publicaţia citată a solicitat Spitalului de Urgenţă Sfântul Pantelimon un punct de vedere referitor la cazurile de pacienţi înregistraţi fictiv ca figurând cu intervenţii la Blocul Operator. Nu a primit încă un răspuns.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor