Disidentul rus Kara-Murza se confruntă cu un transfer sever din închisoare, afirmă avocatul său

Vladimir Kara-Murza
Vladimir Kara-Murza (NEXTA)

Disidentul rus Vladimir Kara-Murza se confruntă cu un transfer lung şi anevoios de la o colonie penală din Siberia la un tribunal din Moscova pentru a face apel împotriva sentinţei de 25 de ani de închisoare pentru trădare şi alte acuzaţii, a declarat miercuri avocatul său, potrivit Reuters.

Maria Eismont a declarat reporterilor că aceste condiţii de transfer ar echivala cu tortura pentru Kara-Murza, în vârstă de 42 de ani, care suferă de o afecţiune nervoasă gravă.

În mod normal, condamnaţii sunt mutaţi pe distanţele vaste ale Rusiei într-o serie de călătorii pe calea ferată, cu opriri în închisori pe traseu. Eismont a declarat că transferul lui Kara-Murza de la Omsk la Moscova ar putea dura cel puţin trei săptămâni, timp în care nu va avea niciun contact cu familia sau avocaţii săi.

Potrivit relatărilor din presa rusă, Curtea Supremă a ordonat aducerea lui Kara-Murza la Moscova pentru apelul său, deoarece cazul acestuia implică secrete de stat şi nu poate fi discutat prin legătură video din închisoarea siberiană.

Kara-Murza, care are cetăţenie rusă şi britanică, a condamnat războiul Rusiei din Ucraina şi a făcut lobby pentru sancţiuni occidentale împotriva Moscovei. El a fost condamnat anul trecut după ceea ce el a descris a fi un proces-spectacol precum cele din timpul lui Stalin în anii 1930.

Soţia sa, Evghenia, şi-a exprimat temerile pentru viaţa acestuia, după moartea lui Alexei Navalnîi, cea mai cunoscută personalitate a opoziţiei ruse, într-o colonie penală din Arctica, în februarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe