Defapt.ro: Lărgirea plajelor de pe litoralul românesc, un furt de sute de milioane de euro

Plaja Modern, din Constanţa (Youtube - screenshot)
Ana Ion
05.05.2024

Uniunea Europeană a alocat României în jur de 850 de milioane de euro pentru a stopa eroziunea costieră prin reabilitarea şi extinderea plajelor de la Marea Neagră. Proiectul gigant de lărgire a plajelor este considerat de specialişti nu doar nenatural şi dăunător, ci şi supradimensionat în mod extrem., scrie defapt.ro.

Astfel, potrivit unei declaraţii a prof. univ. dr. Alfred Vespremeanu-Stroe (Universitatea Bucureşti) pentru defapt.ro, „E un proiect 100% brutal, neadecvat şi intruziv, against the nature, şi bineînţeles în contradicţie cu practicile curente din Europa şi din lumea civilizată.

Nicăieri nu se mai intervine atât de brutal, cu o puzderie de diguri de piatră şi beton, iar asta cel puţin din anii 1990; sunt multe ţărmuri în care aceste sisteme hard (diguri construite în anii 1960-1980) au fost demantelate. Suntem complet în afara Europei cu ceea ce am făcut aici.

Practic, ne fură marea cu proiectul ăsta, care transformă plajele în peisaje deşertice şi ţărmul într-o înlănţuire de diguri barbare (dese, foarte lungi) care sunt dispărute din planurile de amenajare a coastei de peste 30 de ani în lumea bună”.

Contractele

Cei mai mulţi bani au ajuns la compania olandeză Van Oord care a câştigat licitaţii de peste 2,73 miliarde lei, echivalentul a 546 milioane euro.

Unul dintre contracte a fost câştigat în asociere cu o firmă controlată de un controversat afacerist trimis în judecată în două dosare de procurorii anticorupţie pentru mai multe fapte de corupţie, inclusiv dare de mită şi spălare a banilor. Dar, de fiecare dată, omul de afaceri a scăpat, după ce judecătorii l-au achitat.

Un contract de aproape şapte milioane de euro a ajuns şi la o companie la care este acţionar principal un oligarh rus inclus pe lista de sancţiuni a Uniunii Europene după ce Rusia a invadat Ucraina.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor