Blinken atenţionează Israelul că SUA nu poate susţine asaltul asupra Rafah fără un plan umanitar

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în portul israelian Ashdod, 1 mai 2024 (Evelyn Hockstein/Pool/AFP via Getty Images*)
Redacţia
02.05.2024

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat miercuri că încă nu a văzut un plan al ofensivei planificate de Israel asupra oraşului Rafah din sudul Fâşiei Gaza care să protejeze civilii, precizând din nou că Washingtonul nu poate susţine un astfel de asalt.

Blinken şi premierul israelian Benjamin Netanyahu s-au întâlnit la Ierusalim timp de două ore şi jumătate, după care Israelul a reiterat că operaţiunea de la Rafah va continua, în ciuda poziţiei SUA şi a avertismentului ONU că aceasta ar duce la o "tragedie", potrivit Reuters.

"Nu putem, nu vom susţine o operaţiune militară majoră în Rafah fără un plan eficient care să ne asigure că civilii nu sunt răniţi. Nu, nu am văzut un astfel de plan", a declarat Blinken reporterilor.

"Există alte modalităţi şi, în opinia noastră, modalităţi mai bune de a face faţă ... provocării continue a Hamas, care nu necesită o operaţiune militară majoră în Rafah", a afirmat el, adăugând că acesta a fost subiectul discuţiilor recente cu oficialii israelieni.

Un purtător de cuvânt al guvernului israelian a declarat că Israelul rămâne hotărât să distrugă formaţiunile combatante Hamas încă existente.

"Când vine vorba de Rafah - ne-am angajat să eliminăm ultimele patru din cele cinci batalioane Hamas din Rafah - analizăm planurile noastre cu secretarul de stat Blinken", a declarat purtătorul de cuvânt în cadrul unei şedinţe periodice de informare.

Israelul este ultima oprire din turneul în Orientul Mijlociu al diplomatului american, a şaptea vizită în această regiune care a fost prinsă în conflict în octombrie anul trecut, când Hamas a atacat sudul Israelului. Blinken s-a concentrat în mare parte pe eforturile de îmbunătăţire a condiţiilor umanitare din Gaza.

Blinken a vorbit în principalul port israelian, Ashdod, şi a lăudat "progresele semnificative" din ultimele săptămâni în ceea ce priveşte accesul umanitar, inclusiv prin permiterea fluxului de făină pentru Gaza prin port, precum şi prin deschiderea unor noi puncte de trecere a frontierei.

"Progresul este real, dar având în vedere nevoile, având în vedere nevoile imense din Gaza, acesta trebuie accelerat, trebuie susţinut", a spus el.

Blinken a cerut guvernului israelian să ia o serie de măsuri specifice pentru a facilita ajutorul în Gaza, unde aproape jumătate din populaţie suferă de foamete, a spus el.

Statele Unite sunt principalul susţinător diplomatic şi furnizor de arme al Israelului. Vizita lui Blinken are loc la aproximativ la o lună după ce preşedintele american Joe Biden a lansat un avertisment dur că politica Washingtonului s-ar putea schimba dacă Israelul nu ia măsuri pentru a aborda problema daunelor provocate civililor, a suferinţelor umanitare şi a siguranţei lucrătorilor umanitari.

Blinken a îndemnat, de asemenea, Hamas să accepte un acord de armistiţiu propus de mediatorii egipteni, care ar prevedea eliberarea a 33 de ostatici în schimbul unui număr mai mare de prizonieri palestinieni şi a opririi luptelor, cu posibilitatea de a face ulterior alţi paşi către un acord mai amplu.

"Israelul a făcut compromisuri foarte importante", a spus el. "Nu este timp pentru alte târguieli. Acordul există. Ei (Hamas) ar trebui să îl accepte".

Un oficial de rang înalt al Hamas a declarat că Hamas încă studiază acordul propus, dar a insistat că Israelul este adevăratul obstacol.

Israelul amână trimiterea unei delegaţii la Cairo pentru discuţii de monitorizare a armistiţiului, până când vine un răspuns al liderului Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, a declarat un oficial israelian pentru Reuters.

Martin Griffiths, şeful ONU pentru ajutor umanitar, a precizat marţi că o operaţiune terestră israeliană în Rafah poate avea loc destul de repede, adăugând că măsurile israeliene de îmbunătăţire a accesului ajutoarelor în Gaza "nu pot fi folosite pentru a pregăti sau justifica un atac militar în toată regula asupra Rafah".

Netanyahu a insistat că operaţiunea va continua indiferent de rezultatul negocierilor, iar presa israeliană a relatat miercuri că acesta refuză în continuare să accepte cererea principală a Hamas, potrivit căreia orice acord ar trebui să includă încetarea permanentă a focului şi retragerea trupelor israeliene.

Site-ul de ştiri Ynet, citând biroul premierului, a declarat că Netanyahu i-a spus lui Blinken că o operaţiune în Rafah "nu depinde de nimic" şi că a respins orice propunere de armistiţiu care ar pune capăt războiului din Gaza.

În timp ce se confruntă cu apeluri internaţionale de a amâna orice ofensivă în Rafah, Netanyahu este supus la presiuni din partea partenerilor naţionalişti religioşi, de care depinde supravieţuirea coaliţiei sale guvernamentale, să continue cu acest plan. Israelul a descris Rafah ca fiind un ultim bastion al Hamas, pe care a jurat să îl elimine.

În drum spre Kerem Shalom, unul dintre principalele puncte de trecere a ajutoarelor în Gaza, Blinken a făcut o scurtă oprire la Kibbutzul Nir Oz din sudul Israelului, care a fost atacat de militanţii Hamas pe 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane şi răpind altele 253, potrivit unui bilanţ israelian.

Ostaticii sunt în majoritate israelieni, dar printre ei se numără şi cetăţeni străini.

Ca răspuns, Israelul a invadat Gaza, ucigând peste 34.000 de palestinieni, potrivit autorităţilor sanitare locale, într-o campanie de bombardamente care a transformat o mare parte din enclavă într-un teren viran.

Peste un milion de persoane se confruntă cu foametea după şase luni de război, potrivit ONU.

Miercuri seara, avioanele şi tancurile israeliene au bombardat mai multe zone din Gaza, au declarat locuitorii şi mass-media Hamas.

Medicii din Gaza au declarat că cel puţin 27 de palestinieni au fost ucişi în loviturile de miercuri, iar alţii au fost probabil răniţi sau ucişi în zone la care nu au putut ajunge.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor