Bănescu reacţionează dur, după ce un cunoscut preot ortodox a opinat că victimele agresiunilor sexuale sunt şi ele vinovate

Vasile Bănescu
Vasile Bănescu (Basilica.ro)

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a sancţionat declaraţiile cunoscutului preot ortodox Nicolae Tănase care a susţinut public că femeile victime ale agresiunilor sexuale au şi ele o parte de vină şi ar trebui să facă şi ele măcar câteva luni de închisoare.

Potrivit lui Bănescu, culpabilizarea victimelor agresiunilor sexuale reprezintă un exemplu de „gândire” barbar clericalizată prin care feminitatea însăşi este definită ca ispită.

Redăm postarea lui Bănescu:

„Dacă un băiat abuzează o fată, aceasta e şi ea vinovată”.

Pentru că l-a ispitit. Doar e urmaşa Evei, se ştie.

Ergo, să facă şi ea puşcărie.

Iată o mostră de „gândire” barbar clericalizată, până în dinţi înarmată împotriva raţiunii, gingăşiei şi teologiei, reducţionistă până la anularea de sine, inspirată de cea mai proastă cu putinţă raportare la realitate şi la revelaţia biblică.

Într-o asemenea sumbră viziune, ispita nu e doar un substantiv feminin, ea este femeia sau feminitatea însăşi. Aprioric vinovată înaintea bărbatului şi bărbăţiei. Aceasta din urmă fiind, în context, doar un eufemism pentru bădărănia virilă, agresivă şi eventual barboforă.

Ce trist! Când miezul creştinismului e doar libertate, dragoste, bucurie.

Libertate responsabilă, dragoste agapică, bucurie a întâlnirii şi învierii.", scrie, pe Facebook, Bănescu.

Reamintim că preotul Nicolae Tănase, din satul Valea Plopului, judeţul Prahova, a susţinut, marţi, într-o conferinţă organizată la Constanţa de Asociaţia Studenţilor Creştin Ortodocşi Români (ASCOR), că femeile agresate sexual sunt şi ele vinovate pentru abuzul suferit.

„Fetele frumoase atrag băieţi şi pe urmă băieţii intră în puşcărie că au tras de fete. Vor fi condamnaţi şi vor face puşcărie, dar fetele nu sunt chiar nevinovate. Trebuie luate şi ele la judecată. Dacă el face 6 ani de puşcărie, să facă şi ea 3-4 luni. De ce? Păi, ăsta nu s-a agăţat aşa, oricum de ea. S-a agăţat pentru că i-a sărit în ochi într-un chip special”, a declarat preotul, potrivit dobrogealive.

„De aceea, creştinele noastre aveau comportamentul lor. Erau foarte atractive, dar aveau un anumit comportament în mers, în gândire, în priviri”, a mai adăugat preotul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne