A fotografiat deţinuţi politic ruşi. Acum este acuzată de "extremism"

Jurnalista Antonina Favorskaya (foto) a fost reţinută şi acuzată de autorităţile ruse că a luat parte la o "organizaţie extremistă", după ce a postat pe platformele de socializare ale Fundaţiei Anticorupţie a lui Alexei Navalnîi
Jurnalista Antonina Favorskaya (foto) a fost reţinută şi acuzată de autorităţile ruse că a luat parte la o "organizaţie extremistă", după ce a postat pe platformele de socializare ale Fundaţiei Anticorupţie a lui Alexei Navalnîi (Screenshot - Social Media)

"Intenţionez să dau interviuri, să fac rapoarte şi să evit să merg la închisoare" - cu aceste cuvinte, actriţa Antonina Favorskaia a obţinut primul ei loc de muncă în presa rusă în 2022, potrivit Moscow Times.

Ea a devenit în curând fotograf de tribunal. Condusă de activismul său, ea a făcut fotografii ale deţinuţilor politic ruşi în instanţă pentru postul de ştiri independent SOTAvision.

Doi ani mai târziu, Favorskaia însăşi avea să fie cea fotografiată în instanţă după ce a fost arestată pentru acuzaţii de extremism pe care ea şi colegii ei le consideră o răzbunare pentru jurnalismul şi opiniile sale politice.

Dacă va fi condamnată, ea riscă până la şase ani de închisoare.

Favorskaia, în vârstă de 34 de ani, a intrat în jurnalism pe fondul represiunii din timpul războiului din Rusia împotriva presei libere, care a forţat aproape toţi jurnaliştii independenţi să se exileze şi a interzis reportajele independente despre războiul din Ucraina.

Riscurile nu par să o fi oprit.

"Ea a suiferit cu adevărat", a declarat editorul SOTAvision, Viaceslav Tihonov, care a întâlnit-o pe Favorskaia în timpul procesului politicianului de opoziţie Ilia Iaşin. în 2022.

"Ea căuta oameni care să aibă aceeaşi părere. A fost iniţiativa ei de a purta povara participării sale la fiecare proces important pentru a capta fotografii", a declarat Tihonov, care a îndrumat-o pe Favorskaia în această profesie.

Descrisă ca fiind "irepresibilă" de colegii ei de la SOTAvision, Favorskaia a acoperit în mod regulat şedinţele de judecată ale regretatului critic al Kremlinului Alexei Navalnîi. Ea a înregistrat ultima audiere a acestuia la tribunal cu o zi înainte de moartea sa din 16 februarie într-o închisoare din Arctica şi a făcut aproape zilnic fotografii la mormântul său din Moscova.

Într-un interviu din 2023, Favorskaia, care a lucrat ca actriţă de teatru şi film până în 2022, a declarat că a devenit interesată de politică în timp ce studia jurnalismul la universitate.

Ea a fotografiat, de asemenea, personalităţi încarcerate ale opoziţiei, precum Vladimir Kara-Murza şi Lilia Ceanişeva, artista Alexandra Skocilenko şi multe alte persoane considerate de apărătorii drepturilor omului ca fiind deţinuţi politic.

"Odată am rugat-o să-mi trimită fotografiile ei preferate de la audierile de la tribunal, iar ea mi-a trimis toate fotografiile cu deţinuţi politic care zâmbeau, ca şi cum ar fi căutat în ele un fel de sprijin şi putere", a adăugat el.

Favorskaia, identificată de asemenea de oficialii instanţei ca Antonina Kravţova, a fost reţinută pe 17 martie în timp ce stătea împreună cu alţi jurnalişti la o cafenea din apropierea cimitirului unde este înmormântat Navalnîi. A doua zi, ea a fost arestată.

După 10 zile petrecute în spatele gratiilor, Favorskaia a fost arestată din nou în cadrul unei audieri cu uşile închise la Moscova - de data aceasta pentru două luni, sub acuzaţii legate de cazul de "extremism" împotriva lui Navalnîi şi a Fundaţiei sale Anticorupţie (FBK).

Autorităţile au acuzat-o de "colectarea de materiale, pregătirea şi editarea de videoclipuri pentru FBK", pe care Rusia a interzis-o ca organizaţie "extremistă" în 2021.

Echipa lui Navalnîi a negat că Favorskaia ar fi publicat "ceva" pentru FBK, spunând că "o jurnalistă este acuzată că este jurnalistă".

Favorskaia a declarat în instanţă că a crezut că arestarea sa a fost legată de un articol al său care spunea că Navalnîi a fost torturat de autorităţile din închisoare.

"Acest lucru se datorează persecuţiei împotriva mea ca persoană care a scris despre Alexei Navalnîi timp de mai mulţi ani şi care continuă să scrie şi să vorbească despre el, împărtăşind aceleaşi convingeri, judecăţi şi idei ca Alexei Navalnîi. Prin urmare, persecuţia are un unghi politic", a declarat Favorskaia.

SOTAvision a făcut apel la Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului în legătură cu arestarea Antoninei Favorskaia, afirmând că autorităţile ruse "au pus la punct o formulă în care nu doar politicienii din opoziţie sunt catalogaţi drept criminali şi 'extremişti', ci şi avocaţii care îi apără şi, în cele din urmă, jurnaliştii care relatează despre lupta acestora".

Fondatoarea SOTAvision, Alexandra Ageeva, a declarat că, în ciuda intensificării presiunii asupra jurnaliştilor de la începutul războiului, acuzaţiile de "extremism" împotriva Antoninei Favorskaia au fost totuşi neaşteptate.

"Ea este acuzată că a colectat materiale, materiale video şi fotografice de la procesele lui Navalnîi - exact ce ar trebui să facă în calitate de jurnalist. Acesta este un caz de persecuţie a unei jurnaliste pentru activităţile sale jurnalistice", a spus Ageeva.

Potrivit unui raport al Platformei pentru siguranţa jurnaliştilor a Consiliului Europei, cel puţin 27 de jurnalişti sunt în prezent încarceraţi în Rusia. De asemenea, autorităţile au blocat peste 130 de instituţii media în ultimii doi ani.

Aceste represiuni împotriva jurnaliştilor ar trebui privite ca parte a "tabloului haotic" al presiunii statului asupra opoziţiei, a declarat Andrei Kolesnikov, cercetător senior la Carnegie Russia Eurasia Center.

"Accentul persecuţiei de aici se pune mai puţin pe jurnalism şi mai mult pe Navalnîi", a declarat Kolesnikov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe