Pericol nuclear dinspre bulgari. Guvernul României bagă capul între urechi

Se încarcă player-ul...

Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile şi mediului academic bulgar au fost prezenţi, marţi, la Bucureşti, pentru a atrage atenţia că în Bulgaria se intenţionează construirea unor noi obiective nucleare şi prelungirea duratei de viaţă a unora vechi de 30 de ani. De ce ar trebui să ne intereseze? Simplu. Noile obiective vor fi la câţiva kilometri de România, pe Dunăre, standardele de siguranţă la care vor fi realizate par o glumă proastă, iar radiaţiile nu stau cuminţi, la graniţă, cu paşaport. Mai mult, în caz de accident, românii ar fi victime sigure, căci sistemul medical care n-a făcut faţă incendiului de la Colectiv cu atât mai puţin ar putea face faţă unui incident nuclear. Guvernul român avea şi are posibilitatea să intervină dar nu a făcut-o, pe motiv de ... Cernavodă. Noi nu ne legăm de ce fac bulgarii, iar ei nu se leagă de ceea ce facem noi, au explicat specialiştii.

"Cernavodă nu stă nici ea foarte bine, ceea ce e motivul pentru care autorităţile române nu pun presiune pe Bulgaria. Aşa că e o conspiraţie între cele două guverne, nu atingeţi Cernavodă, noi nu atingem Kozloduy (loc unde bulgarii vor construi noi obiective nucleare). Noi, populaţia de pe ambele maluri ale Dunării, trebuie să fim pregătiţi şi să ne unim eforturile, cel puţin pentru a face presiune ca guvernele noastre să ne ofere informaţii transparente şi corecte!

Şi vreau să vă spun că aceasta este o obligaţie legală a guvernelor României şi Bulgariei, în conformitate cu convenţia Espoo şi Aarhus, la care au fost adoptate şi România şi Bulgaria!", a explicat Boris Sandov de la Nuclear Transparency Watch, în cadrul unei conferinţe de presă organizate de Institutul Verde.