Socialiştii lui Dodon vor să interzică unionismul în Moldova. Şeful SIS chemat la audieri

După marşul unionist de mare amploare din centrul Chişinăului din primăvară, pe străzile Capitalei se vorbeşte tot mai mult despre idealul unirii dintre cele două maluri ale Prutului, fapt ce l-a nemulţumit pe omul Moscovei, Igor Dodon.
Basarabenii semnează pentru unire
Basarabenii semnează pentru unire (Epoch Times România)

În ultima perioadă, în Republica Moldova tot mai mult se vorbeşte despre unirea Basarabiei cu România, fapt ce a stârnit nemulţumirea celor care au fost dintotdeauna împotrivă, socialiştii şi comuniştii. Recent, în Parlamentul moldovean s-a votat audierea şefului Serviciului de Informaţii şi Securitate, a procurorului general şi a ministrului de Interne după ce reprezentanţii organizaţiei „Onoare, Demnitate şi Patrie” (ODIP) au iniţiat o campanie de colectare de semnături pentru unire.

Preşedintele ODIP, Vlad Bileţchi a declarat că această organizaţie este non-guvernamentală, apolitică, promovează valorile naţionale româneşti, limba română, a tricolorul şi tot ceea ce înseamnă apartenenţă la românitate.

"Asociaţia tinde spre mai multe scopuri concomitent, rezultatul cărora ar fi reunirea celor două state româneşti, Republica Moldova şi România. Nu poţi să-l respecţi pe Eminescu şi să spui că nu eşti unionist, or Eminescu a spus „Suntem români şi punctum”. Nu poţi să-i respecţi pe Ion şi Doina (Aldea Teodorovici – n.r.) şi să spui că nu eşti unionist pentru că ei cântau „Curge Prutul între noi şi plânge” şi „Trei culori şi-o singură iubire, românească”. Nu poţi să-l iubeşti pe Grigore Vieru şi să spui că nu eşti unionist pentru că el a spus că viaţa întreagă a visat să treacă Prutul. Nu este posibil să iubeşti tricolorul, limba română, valorile naţionale şi să nu fii unionist. Este ceva ce derivă una din alta şi de asta ne pronunţăm în favoarea unirii Republicii Moldova cu România”, a declarat Bileţchi.

Pentru a înforma chişinăuienii despre reunirea celor două maluri ale Prutului, tinerii de la ODIP au amplasat cinci corturi în mai multe zone din Capitală unde se colectează semnături pentru unire. „Pe lângă faptul că aici se colectează semnături pentru unire, aici sunt şi trei bannere extrem de vizibile care stau o lună întreagă în centrul Chişinăului care transmit un mesaj de unire”, a menţionat unionistul.

În opinia acestuia, situaţia în care s-au pomenit cele două state româneşti este „o boală – ruperea Basarabiei de România după 1939 prin pactul Ribentrop-Molotov prin acea notă ultimativă trimisă Bucureştiului. Considerăm că această boală şi-a identificat soluţia, cel mai bun medicament fără reacţii adverse – unirea”.

În context, Vlad Bileţchi a ţinut să precizeze că nu cei de la SIS, Procuratură şi MAI ar trebui să fie audiaţi în Parlament, dar chiar ei, membrii organizaţiei, cu toate că şi acest lucru este o ilegalitate în opinia unioniştilor.

Este regretabil votul celor din Parlament şi vreau să remarc aici că au votat deputaţii socialişti, comunişti, democraţi şi cei din Platforma Social Democrată. Au votat pentru audierea şefului SIS, a procurorului general şi a şefului MAI pe seama activităţii pe care o desfăşurăm în aceste corturi şi respectiv a surselor de finanţare a acestei asociaţii. Vreau să spun că este ilegal şi nu intră în competenţa Parlamentului pentru că suntem o organizaţie non-guvernamentală, deci Guvernul nu are nici o atribuţie cu noi”, a mărturisit liderul ODIP.

Acesta consideră acest lucru nimic altceva decât un mijloc de intimidare atât a organizatorilor colectării de semnături cât şi a celor care semnează pentru unire. „Considerăm că este o încercare de a intimida populaţia, de a împiedica promovarea unirii R. Moldova cu România şi nu în ultimul rând, este vorba despre campania electorală. Pregătesc electoratul să demonstreze alegătorilor că 'iată noi ne ţinem promisiunea şi atacăm unioniştii'”, a adăugat unionistul.

Notabil este faptul că, cel care a propus audierea celor trei în plenul Parlamentul este socialistul Vlad Bătrîncea, cel care a rupt harta României Mari în timpul unei şedinţe de lucru a Parlamentului şi ulterior s-a înscris în grupul Prietenii României, însă culmea ridicolului este faptul că acesta are şi cetăţenia României.

„Noi am depus la autoritatea naţională pentru cetăţenie o cerere pentru ca acestuia să-i fie retrasă cetăţenia română. Am depus şi la Procuratura Generală o sesizare în urma declaraţiilor făcute de liderul acestui partid, dl Igor Dodon care a ameninţat unioniştii în plenul Parlamentului. Probabil de asta suntem incomozi şi priviţi cu ostilitate. Noi vom continua să ne desfăşurăm activitatea până în ultima zi, până în momentul în care doar instanţa de judecată va decide legalitatea sau ilegalitatea unor acţiuni, nu Parlamentul”, a opinat Bileţchi.

În final, acesta a îndemnat basarabenii să semneze pentru unire la corturile din capitală, care începând cu luna iulie vor merge deja şi în alte localităţi din Moldva. „Românitatea a rezistat întotdeauna în R. Moldova, vom merge până în ultima clipă spre idealul nostru”, a conchis tânărul unionist.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe