Scandalul "Cucuveaua mov". Băsescu renunţă la o scrisoare deschisă către Kovesi

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Traian Băsescu a prezentat duminică, la B1 TV, câteva fragmente dintr-o scrisoare deschisă care îi este adresată procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Intrat în conflict deschis cu "binomul DNA-SRI", fostul şef al statului a precizat că intenţiona să publice scrisoarea duminică seară, dar a renunţat după ce deputatul Sebastian Ghiţă a prezentat un e-mail neoficial, din care, susţine el, reiese că a discutat cu Kovesi pe tema plagiatului lui Victor Ponta.

"M-am oprit pentru că dacă îi dădeam drumul, toţi ar fi spus că s-a corelat iar Băsescu cu Ghiţă. Nu, habar n-am avut ce face Ghiţă”, a mai spus fostul preşedinte.

”Am un material de şase pagini pe care voiam să-l public la ora 20, înainte să plec la emisiune, este o scrisoare deschisă către doamna Kovesi: "Scrisoare deschisă ce-i drept foarte lungă, în favoarea justiţiei şi a statului de drept. Dragă Codruţa, democraţia şi statul de drept trebuie apărate chiar şi atunci când asta înseamnă să îţi aperi duşmanii”, a fost un pasaj din scrisoare, citat de Băsescu.

”Vă dau şi o frază dinspre încheiere: "Să nu ceri CSM să apere independenţa justiţiei pentru ca această scrisoare nu se adresează justiţiei sau DNA, ci ţie personal. Este o simplă analiză. Îţi scriu cu amărăciune pentru că la un moment dat mi-am pus speranţele într-un tânăr procuror care, credeam eu, va continua şi va perfecţiona ce a construit Daniel Morar".

Traian Băsescu s-a referit şi la teoria care circulă în spaţiul public potrivit căreia Băsescu, Ponta şi Ghiţă încearcă să îi strică imaginea lui Kovesi, infirmând veridicitatea acesteia

”Nu. Doamna Kovesi, dacă îi strică cineva imaginea, şi-o strică singură. Nu o pune nimeni să apară ca o starletă de televiziune. Dânsa, ieşind foarte frecvent, sigur că adună replici, uneori pe bună dreptate, alteori incorecte. A intrat în jocul politic. Nu eu am pus-o să dea exemple ca procuror că din banii care s-au furat se puteau face 3.000 de şcoli. Nu, ăsta e discurs politic. Spune-mi câţi ai recuperat şi te cred”, a declarat Băsescu.

Reamintim ca duminică seara, deputatul Sebastian Ghiţă a prezentat un mail neoficial, prin care, susţine el, comunica cu Kovesi despre cazul plagiatului. ''Cucuveaua mov'' era adresa pe care se presupune că o folosea Kovesi, informează Stiripesurse.ro.

Potrivit sursei citate, Ghiţă le-a arătat autorităţilor o copie a unui mail, trimis de pe adresa cucuveauamov@gmail, mail ce conţine următoarea rugăminte : "Te rog să îmi trimiţi modelul de Raport pe care l-aţi elaborat la VP", iniţiale care trimit la numele fostului premier Victor Ponta. În mail "cucuveaua mov" îi spune lui Ghiţă că mesajul va ajunge şi la consilierul său, Dana Titian.

"Aceasta este copia unui email primit de mine de la doamna Kovesi. Dânsa a folosit tot timpul o adresă secretă numită cucuveauamov@gmail.com. Aşa a considerat că-şi poate ascunde identitatea şi că poate rezolva chestiuni personale secrete din interiorul Parchetului General şi DNA. Aşa a crezut dânsa ca-şi poate ascunde identitatea reală şi că în felul acesta se poate ascunde de consecinţele legale şi morale. Acest email mi-a fost transmis de către doamna Kovesi în 23.07.2012, solicitându-mi modelul de raport folosit în cazul plagiatului lui Ponta. Am decis să fac public acest email ca urmare a negării de către doamna Kovesi a relaţiei reale cu mine, precum şi ca urmare a cererilor opiniei publice de a prezenta dovezi. Am sperat că doamna Kovesi va avea demnitatea să recunoască şi să accepte modul în care a fost ajutată în promovare, precum şi protecţia pe care a primit-o în cazul acuzaţiilor de plagiat", spune Sebastian Ghiţă.

Merită menţionat că emailul prezentat de Ghiţă era datat 23.07.2012 iar raportul privind plagiatul lui Ponta a fost făcut public pe 18.07. 2012.

Mai amintim că şeful statului i-a ţinut, în ultima perioadă, isonul lui Ghiţă, care s-a "autodenunţat" în legătură cu "redactarea în fals" a unui raport în cazul tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, susţinând că ştia încă din 2014 de falsificarea raportului legat de acuzaţiile de plagiat legate de teza de doctorat a şefei DNA

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne