Orban: Tăriceanu cere CCR imunitate la furt prin Hotărâri de Guvern, precedent extrem de periculos

Curtea Constituţională trebuie să respingă ca inadmisibilă solicitarea înaintată de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, privind un posibil conflict între Guvern şi DNA în dosarul Belina, a solicitat preşedintele PNL Ludovic Orban.
Ludovic Orban
Ludovic Orban (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Liderul PNL Ludovic Orban a luat act "cu stupefacţie" de decizia preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, de a sesiza Curtea Constituţională cu privire la cazul Belina, faţă de care a fost declanşată o anchetă penală referitoare la modalitatea în care a fost transferată această proprietate.

"Atragem atenţia asupra obiectivului real urmărit de dnul Tăriceanu şi semnificaţiei gestului său, care este de o absurditate juridică fără precedent. Practic, folosind cazul Belina drept prilej, Tăriceanu solicită CCR validarea unui regim de imunitate acordată pentru emiterea Hotărârilor de Guvern. Astfel, orice ilegalitate s-ar comite prin emiterea unei HG, nimeni să nu răspundă pentru eventuala încălcare a legii sau pentru prejudiciul cauzat", a declarat Orban.

În opinia şefului PNL, validarea unei astfel de interpretări deschide calea unor abuzuri de neimaginat în legătură cu resursele publice, fie că este vorba de proprietăţi sau că este vorba de fonduri publice.

"Aşadar, dacă i s-ar da curs solicitării dnului Tăriceanu, de a doua zi Guvernul PSD-ALDE nu ar mai fi îngrădit cu nimic ca prin Hotărâre de Guvern să opereze orice deturnare de fonduri publice sau proprietăţi pofteşte. În mod fundamental, România este stat de drept, iar sancţiunea pentru încălcarea legilor în vigoare nu trebuie să ocolească pe nimeni. Facem, de pe acum, un apel public faţă de judecătorii Curţii Constituţionale să respingă ca inadmisibilă sesizarea anunţată de Tăriceanu. Iresponsabilitatea domniei sale a atins o limită greu de imaginat pentru orice ţară a Uniunii Europene", a precizat Orban.

Totodată, preşedintele PNL susţine că partidul pe care îl reprezintă protestează faţă de maniera "antidemocratică şi abuzivă" în care procedează preşedintele Senatului, considerând funcţia deţinută ca fiind o demnitate personală, pe care o foloseşte în interesul ilegitim al aliaţilor săi politici.