Naţionalizarea contribuţiilor la Pilonul II. Dragnea ameninţă ziariştii cu Codul Penal

"Anumiţi ziarişti” şi "anumiţi cetăţeni" au vorbit în ultimele zile despre o intenţie a Guvernului de a desfiinţa Pilonul II de pensii, aceste declaraţii fiind false şi de natură a destabiliza economic şi social România, a susţinut Dragnea, "avertizând" că astfel de declaraţii sunt pasibile de pedepse cu închisoarea.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Epoch Times)

Iritat de întrebările presei pe tema Pilonului 2 de pensii, Liviu Dragnea s-a lansat luni în ameninţări la adresa unor "anumiţi jurnalişti" şi "anumiţi cetăţeni" care au vorbit despre intenţia Guvernului de a desfiinţa Pilonul 2 şi de a-l naţionaliza. "E fals”, a declarat Dragnea ţinând să adauge că în Codul Penal este prevăzută pedeapsa cu închisoarea pentru „comunicarea sau răspândirea de ştiri, date sau informaţii false "care pun „în pericol securitatea naţională."

Astfel, întrebat de o jurnalistă ce se întâmplă cu Pilonul 2 de pensii, Dragnea i-a tăiat-o din scurt: "În primul rând nu se întâmplă ce se spune la dumneavoastră la televiziune".

"Şi pe care a confirmat-o şeful de la Prognoză, a spus că a fost o greşeală că a apărut în presă şi că a fost publicată", a intervenit jurnalista, reamintindu-i lui Dragnea că preşedintele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, instituţie de la care Olguţa Vasilescu susţine că a venit propunerea suspendării contribuţiilor, a confirmat existenţa unui document în care se propune suspendarea contribuţiilor la Pilonul II în perioada iulie - decembrie 2018.

"Nu ştiu ce a spus şeful de la Prognoză, aş vrea totuşi să fie întrebare şi răspuns, nu de altceva, pentru public, că ăsta este un subiect foarte important. Şi "prieteneşte" noi nu o să facem aşa ceva, dar am văzut că Orban s-a specializat în a face plângeri penale, zicea aşa articolul 278 din Codul Penal – comunicarea de informaţii false", a punctat Dragnea.

"Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani".

"O informaţie de acest gen, care este sută la sută mincinoasă, poate destabiliza într-adevăr economic şi social România şi poate aduce atingere securităţii naţionale. Nu ştiu ce a spus domnul şef de la Prognoză. O guvernare se exercită în baza unui program de guvernare aprobat în Parlament şi care este public. În ceea ce priveşte Pilonul II de pensii, obiectivele noastre au fost asumate şi susţinute şi sunt susţinute în continuare şi anume primul obiectiv este ca în următoarea perioadă Ministerul Muncii şi nu numai să finalizeze o analiză riguroasă, exhaustivă a tuturor datelor financiare, pentru a se putea prezenta tuturor cetăţenilor României informaţiile financiare referitoare la nivelul de pensii pe care îl va avea un cetăţean român care este doar în Pilonul I şi nivelul de pensie pe care îl va avea un cetăţean care este şi în Pilonul I şi în Pilonul II, acesta este primul obiectiv. Al doilea obiectiv este ca cetăţeanul român, odată informat, să aibă posibilitatea să opteze unde consideră dumnealui personal că este mai bine: să rămână doar în Pilonul I sau şi în Pilonul I şi în Pilonul II", a afirmat Dragnea.

Jurnalista a revenit: O menţiune, nu este a doua întrebare. S-a discutat în PSD şi în Guvern despre desfiinţarea Pilonului II, a fost ministrul de Finanţe, domnul Mişa (Dragnea cu un rictus – n.r.).

O altă jurnalistă: Ne-aţi acuzat că furnizăm informaţii false.

Dragnea: Nu e adevărat, când v-am acuzat?

Jurnalista: Puţin mai devreme.

Dragnea: Nu v-am acuzat, v-am spus că există o prevedere în Codul Penal şi că, în acelaşi timp, că există nişte lideri politici, mă rog, preşedinţi de partide, care au căpătat acest obicei şi ca nu cumva să vă treziţi cu plângeri penale pentru că văd că a început să prindă acest gust.

Jurnalista: Cu tot respectul, este vorba despre un document care aparţine Guvernului, care conţine priorităţile legislative ale Guvernului pe anul 2018.

Dragnea, acid: Asta este întrebare?

Jurnalista: Nu. Atunci explicaţi-ne cum a ajuns...

Dragnea: Asta este întrebare? Eu m-am referit la faptul că au apărut informaţii că Pilonul II de pensii se desfiinţează şi se naţionalizează banii de acolo. La asta m-am referit.

Jurnalista: Este un document al Guvernului care prevede suspendarea contribuţiilor la Pilonul II de pensii de la 1 iulie 2018. Este un document care aparţine Secretariatului General al Guvernului, cu priorităţile legislative.

Dragnea: Am înţeles şi v-am spus mai devreme că în ceea ce priveşte programul de guvernare nu există această prevedere, programul de guvernare are putere de lege. Am răspuns la această întrebare. În schimb, desfiinţarea Pilonului II de pensii este o minciună, naţionalizarea banilor de acolo este a doua minciună.

Jurnalista: Şi de ce aţi ţinut atunci să ne citaţi un text din Codul Penal? Pentru că a fost la adresa tuturor jurnaliştilor care au dat această informaţie.

Dragnea: Spun a treia oară. În anumite posturi de televiziune, anumiţi jurnalişti, anumiţi cetăţeni vorbesc în ultimele zile despre intenţia Guvernului de a desfiinţa Pilonul II de pensii, la asta m-am referit, de asemenea vorbesc despre intenţia Guvernului de a naţionaliza banii de la Pilonul II de pensii.

Jurnalista: Şi atunci cum puteţi să ne explicaţi că aceste prevederi ...

Dragnea o intrerupte: Să ştiţi că dvs. nu aveţi un regim preferenţial, aţi avut două întrebări...

Declaraţiile lui Liviu Dragnea vin în contextul în care, duminică, în presă a apărut un document oficial din care reiese că programul legislativ al Guvernului pe 2018 include ca „prioritate legislativă”, un „proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II)”, cu precizarea că în perioada 1 iulie - 31 decembrie contribuţiile aferente acestuia vor fi suspendate.

Reacţia Opoziţiei

Declaraţiile lui Liviu Dragnea au stârnit indignare, deputatul USR Stelian Ion atrăgând atenţia că ne întoarcem la cenzură.

"Dragilor, voi aţi văzut ce tupeu au indivizii ăştia?

După ce că aceşti escroci joacă alba-neagra cu Pilonul II de pensii şi se încurcă în minciuni, acum Dragnea a trecut la un alt nivel: ameninţă şi intimidează presa, spunând că cine îndrăzneşte să relateze informaţii care nu convin puterii actuale se face face vinovat de săvârşirea infracţiunii de comunicare de informaţii false, pedepsită cu închisoare până la 5 ani.

Ne întoarcem la cenzură? Da, asta facem. Se întâmplă acum, ”în direct”.

Îndrazneşte să crezi că PSD-ul doreşte reinstaurarea dictaturii incompetenţilor şi hoţilor!" scrie pe Facebook Stelian Ion.

Reamintim că, duminică, în presă a apărut un document oficial din care reiese că programul legislativ al Guvernului pe 2018 include între altele, ca „prioritate legislativă”, un „proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II)”, cu precizarea că în perioada 1 iulie - 31 decembrie contribuţiile aferente acestuia vor fi suspendate.

Ulterior, Olguţa Vasilescu a apărut la Antena 3 pentru a susţine că informaţia care a stârnit un adevărat cutremur pe reţelele sociale este o propunere a Comisiei de Prognoză şi nu va fi aplicată.

”E o propunere a Comisiei de Prognoză. Nu s-a transpus într-o ordonanţă de urgenţă, nici nu se va transpune. Ea trebuie să ajungă la Ministerul Muncii, nu sunt de acord cu ea. Nu se va întâmpla”, a declarat ministrul Muncii, preluată de Ştiripesurse, la Antena 3.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne