Naţionalizarea contribuţiilor la Pilonul 2. România 100 cere explicaţii Guvernului

Premierul Dacian Cioloş
Premierul Dacian Cioloş (Eugen Horoiu)

Informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la intenţia Guvernului de a suspenda contribuţiile către fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II de pensii) sunt îngrijorătoare şi arată că România are probleme de finanţare la mai puţin de doi ani de la preluarea guvernării de PSD-ALDE, atrage atenţia Platforma România 100, asociaţia fondată de Dacian Cioloş şi de colegii săi tehnocraţi.

În aceste condiţii, Ro 100 cere Guvernului "să explice de urgenţă de ce are nevoie de proiectul prin care suspendă contribuţiile către fondurile de pensii administrate privat în perioada iulie – decembrie 2018, urmată de o regândire a legislaţiei în sensul stabilirii ulterior acestei perioade a unor contribuţii fixe".

"În cadrul Pilonului II de pensii acumularea contribuţiei are loc în conturile individuale ale angajaţilor, acestea fiind investite în conformitate cu prevederile legislaţiei aplicabile în active financiare lichide care permit fructificarea sumelor acumulate. Alături de individualizarea contribuţiilor, care diminuează expunerea la riscuri cum ar fi politicile bugetare publice şi evoluţia demografică, fondurile de pensii administrate privat prezintă şi particularitatea că sumele pot fi lăsate moştenire urmaşilor în caz de deces.

Orientarea sistemului de pensii din România către pilonul 1 va conduce la imposibilitatea asigurării unor venituri decente la data pensionării generaţiei active din prezent, în contextul în care evoluţia demografică este una negativă. Astfel, potrivit Raportului ONU din anul 2017 – World Population Prospects, România face parte din grupul celor zece ţări a cărei populaţie va scădea cu mai mult de 15% până în anul 2050. În acelaşi sens, piramida vârstelor publicată de Institutul Naţional de Statistică indică prezintă o bază îngustă, caracteristică populaţiei îmbătrânite şi o pondere semnificativă a persoanelor aflate în segmentul de vârstă 40 – 50 de ani", mai transmite România 100.

Reamintim că duminică în presă a apărut un document oficial din care reiese că programul legislativ al Guvernului pe 2018 include între altele, ca „prioritate legislativă”, un „proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II)”, cu precizarea că în perioada 1 iulie - 31 decembrie contribuţiile aferente acestuia vor fi suspendate.

Ulterior, Olguţa Vasilescu a apărut la Antena 3 pentru a susţine că informaţia care a stârnit un adevărat cutremur pe reţelele sociale este o propunere a Comisiei de Prognoză şi nu va fi aplicată.

”E o propunere a Comisiei de Prognoză. Nu s-a transpus într-o ordonanţă de urgenţă, nici nu se va transpune. Ea trebuie să ajungă la Ministerul Muncii, nu sunt de acord cu ea. Nu se va întâmpla”, a declarat ministrul Muncii, preluată de Ştiripesurse, la Antena 3.