Mişcări diplomatice surpriză în „Dosarul Ucrainean”. Israelul întoarce spatele SUA şi ia partea Rusiei

Vladimir Putin, împreună cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, Soci, 14 mai 2013
Vladimir Putin, împreună cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, Soci, 14 mai 2013 (ALEXEY DRUZHININ / AFP / Getty Images)

Oficialii de la Casa Albă şi Departamentul de Stat de la Washington s-au înfuriat teribil din cauza "neutralităţii" Israelului cu privire la invazia Rusiei în Peninsula Crimeea, scrie duminică publicaţia Haaretz.

Oficialii din conducerea administraţiei Obama şi-au exprimat marea dezamăgire pentru lipsa de sprijin a Israelului vis-a-vis de poziţia SUA în criza din Ucraina, precum şi pentru faptul că pune relaţiile sale cu Statele Unite şi Rusia pe acelaşi plan.

Şeful Departamentului de Politică de Securitate al Ministerului Apărării, Amos Gilad, a declarat că politica Israelului în acest domeniu a fost condusă de propriile interese de securitate, care nu trebuie confundate cu cele ale Statelor Unite.

"Israelul urmăreşte evenimentele... şi avem aici o serie de provocări de securitate. Israelul urmăreşte conflictul din Ucraina şi înregistrează evenimentele şi se concentrează pe problema securităţii naţionale, care va influenţa nu doar prezentul dar şi viitorul nostru. SUA este implicată în felul său, dar interesele noastre [ale Israelului] de securitate nu ar trebui să fie definite ca fiind identice cu cele ale oricui altcuiva, chiar şi ale Statelor Unite", a declarat duminică Gilad în cadrul unui interviu pentru Army Radio.

Un înalt oficial american a menţionat că un alt motiv pentru care Casa Albă s-a înfuriat a fost absenţa Israelului de la votul din cadrul Adunării Generale a ONU de acum circa două săptămâni, care a vizat o rezoluţie de cenzurare a invaziei ruse şi de exprimare a sprijinului pentru integritatea teritorială a Ucrainei.

"Ne-am consultat îndeaproape cu privire la Ucraina nu numai cu partenerii şi aliaţii noştri din întreaga lume", a declarat un înalt oficial american. "Evident, noi vrem ca întreaga comunitate internaţională să condamne acţiunile Rusiei şi să sprijine Ucraina, aşa că am fost surprinşi să vedem că Israelul nu a aderat la marea majoritate a ţărilor care au votat pentru a susţine integritatea teritorială a Ucrainei la ONU".

Un înalt oficial israelian a declarat că absenţa Israelului de la votul Naţiunilor Unite a fost văzută de întreaga lume ca o măsură extrem de neobişnuită, o abatere de la o politica de lungă durată a Israelului de a vota cu Statele Unite la ONU. Americanii au văzut comportamentul Israelului ca nerecunoscător în lumina sprijinului de nezdruncinat al Washingtonului pentru Ierusalim în cadrul ONU, însă la Kremlin şi în mass-media rusă acţiunile Israelului au fost văzute ca o expresie de sprijin pentru Moscova, sau cel puţin o lipsă de opoziţie la invazia din Ucraina.

Potrivit oficialului israelian, ca răspuns la întrebările SUA, Israelul a atribuit absenţa sa de la vot angajaţilor Ministerului Afacerilor Externe care au intrat în grevă generală. Casa Albă şi Departamentul de Stat au găsit explicaţia puţin credibilă, mai ales în lumina lipsei de notificare prealabilă din partea Ierusalimului.

"Greva a fost o soluţie elegantă la o dilemă, dar chiar şi fără grevă, există o mare şansă ca Israelul să nu fi votat cu Statele Unite cu privire la problemă", a declarat oficialul israelian.

Adăugând mai multe paie peste foc, prim-ministrul Benjamin Netanyahu şi ministrul de Externe, Avigdor Lieberman, au făcut diverse remarci publice în care au menţinut "neutralitatea", şi nu au susţinut Statele Unite.

"Este o presupunere în Ierusalim potrivit căreia este mai uşor să le ceară americanilor să înghită broasca decât să rişte să-i deranjeze pe ruşi. Din frică, ne-am făcut viaţa mai grea"

"Avem relaţii bune şi de încredere cu americanii şi ruşii, şi experienţa noastră a fost foarte pozitivă cu ambele părţi. Deci, eu nu înţeleg ideea că Israelul trebuie să se împotmolească în asta", a declarat Lieberman pentru Canalul 9 din Israel, atunci când a fost întrebat despre criza din Ucraina.

Când Oficialii de la Casa Albă şi Departamentul de Stat au aflat de aceste comentarii, s-au înfuriat teribil pentru faptul că Lieberman a menţionat relaţiile Israelului cu Statele Unite şi Rusia în aceeaşi suflare, oferindu-le o pondere egală.

Statele Unite oferă Israelului 3 miliarde de dolari pe an în ajutor militar, în plus faţă de sprijinul diplomatic constant în cadrul ONU şi al altor forumuri internaţionale. Rusia, pe de altă parte, furnizează arme duşmanilor Israelului şi votează în mod regulat împotriva Israelului în cadrul ONU.

Israelul se confruntă cu o dilemă diplomatică serioasă în ceea ce priveşte criza din Ucraina, fiind împărţit între alianţa cu Washington şi teama că Moscova ar putea să-i prejudicieze interesele. În ciuda evitării de a denunţa public acţiunile Rusiei în Peninsula Crimeea, Israelul a evitat, de asemenea, o apropiere prea mare de Moscova pentru a nu înfuria şi mai mult Statele Unite.

Un oficial israelian senior a subliniat că Netanyahu a anulat o vizită programată la Sankt Petersburg în iunie, unde ar fi luat parte la un concert de gală iniţiat de preşedintele Vladimir Putin, cu scopul de a sărbători legăturile culturale israeliano-ruse. Chiar Putin îl invitase pe Netanyahu la eveniment în urmă cu câteva luni. Putin şi Netanyahu trebuiau să stea împreună în primul rând, iar Biroul lui Netanyahu confirmase deja participarea acestuia. Cu o săptămână în urmă Ambasada Rusiei din Tel Aviv a informat că vizita a fost anulată în lumina circumstanţelor politice şi a crizei din Ucraina. Totodată a fost anulată şi o întâlnire la nivel înalt cu oficiali ruşi cu privire la contraterorism.

Oficialii de la Ierusalim atribuie comportamentul precaut al Israelului în „Dosarul Ucrainean” dorinţei lui Netanyahu şi a lui Lieberman de a păstra ceea ce ei văd ca fiind o relaţie bună şi strânsă cu Putin. De fapt, frica este o motivaţie importantă.

"Capacitatea Rusiei de a provoca daune cu privire la aspecte care sunt importante pentru noi, cum ar fi Iranul şi Siria, este foarte mare", a remarcat un înalt oficial israelian, subliniind că Israelul nu a vrut să intre într-o confruntare cu Rusia pe o problemă care nu-l priveşte în mod direct.

Un alt oficial israelian a criticat faptul că Israelul stă de-o parte cu privire la Ucraina. "Este o presupunere în Ierusalim potrivit căreia este mai uşor să le ceară americanilor să înghită broasca decât să rişte să-i deranjeze pe ruşi. Din frică, ne-am făcut viaţa mai grea".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe