Criza imunoglobulinei: "208 zile s-a jucat ping-pong cu vieţile pacienţilor!"

În timp ce statul şi producătorii de imunoglobulină negociază preţuri şi taxe, vieţile bolnavilor sunt în pericol, transmite o mamă.
Protest
Protest (Facebook, Otilia Stângă)

De 208 de zile se joacă ping-pong cu viaţa pacienţilor, atrage atenţia Otilia Stângă, mama unei fetiţe de 12 ani care nu şi-a mai primit de 208 zile tratamentul cu imunoglobulină, deşi acesta este, teoretic, 100% compensat în România, relatează Hotnews.

În mesajul său postat pe Facebook, Otilia Stângă le reaminteşte atât autorităţilor statului cât şi companiilor producătoare de imunoglobuline că dincolo de negocierile lor pentru taxe şi preţuri este vorba de vieţile unor bolnavi.

Redăm postarea Otiliei Stângă:

"Da, ştiu, vom primi săptămâna viitoare o tură de imunoglobulină. Da, IG Vena, din aia de care are Maia nevoie. Ştiţi cum se numeşte asta? Praf în ochi, atât cât să ne facă să pornim numărătoarea zilelor de la 0. Au intrat 1600 de flacoane de imunoglobulină săptămâna trecută, depozitele Unifarm sunt deja goale. Mai intră nişte flacoane, nu ştim din care, la sfârşit de martie (în traducere liberă probabil că ajung în venele pacienţilor pe la jumătatea lui aprilie). Mai există promisiuni pentru prima jumătate a anului, cantităţi de avarie, cât să nu se zică că nu primim nimic. Apoi, din iulie, potopul. Nimic. Niente. Nada.

Nic un contract semnat, niciun angajament ferm, poate niscaiva promisiuni vagi, uşor de încălcat. Autorităţile dau vina pe companii că au suspendat taxa de clawback şi tot nu vor să aducă. Companiile dau vina pe autorităţi că nu sunt dispuse la negocieri, că vând în pierdere în România.

A cui e vina? Nu ştiu şi nici nu-mi pasă. Ştiu doar că au trecut 208 zile şi nu s-a schimbat nimic. 208 zile în care s-a jucat ping-pong cu vieţile pacienţilor. Asta e ceea ce nu trebuie să uite autorităţile române şi companiile producătoare: că nu negociază taxe şi preţuri, ci negociază vieţi.", scrie Otilia Stângă.

Reamintim că de circa 6 luni bolnavii sunt afectaţi de criza imunoglobulinelor. Potrivit fostului ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, la lipsa imunoglobulinei s-a ajuns la fel cum s-a ajuns şi la dispariţia altor tratamente ce pot salva vieţi, prin eliminarea listei de medicamente esenţiale de către guvernarea PSD.

Concret, în România existau 4 producători de imunoglobuline. În 2015, unul şi-a depus cerere de retragere, iar altul un an mai târziu, relatează Pro TV. Aşadar, tratamentul a fost inclus pe lista medicamentelor esenţiale, al căror preţ urma să crească şi s-a cerut raportarea şi monitorizarea stocurilor. Mai mult, s-a redactat un ordin de ministru care îi obliga pe distribuitorii cu care avem contracte să asigure mai întâi necesarul pentru România. Acest ordin a intrat în vigoare în luna martie anul trecut, fiind semnat chiar de Florian Bodog. Lista medicamentelor esenţiale a fost eliminată la începutul lui 2017 şi o dată cu ea şi majorarea preţurilor, aşa că şi al treilea producător a anunţat că se retrage de la noi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne