Alegerile primarilor în două tururi de scrutin. Tomac îi cere lui Dragnea să nu fie lacom

Chiar dacă PSD ar fi înclinat să îşi păstreze avantajele create de poziţia sa dominantă, calitatea democraţiei trebuie pusă deasupra intereselor de moment ale unuia sau altuia dintre partide, îi transmite Tomac lui Dragnea, pledând pentru revenirea la alegeri locale în două tururi.
Eugen Tomac
Eugen Tomac (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Deputatul PMP Eugen Tomac îi cere lui Liviu Dragnea, preşedinte al Camerei Deputaţilor şi al principalului partid de guvernământ, să urgenteze trimiterea spre dezbatere în plenul Parlamentului a proiectului de lege vizând revenirea la alegerea primarilor din două tururi de scrutin.

Acest proiect iniţiat de PMP este foarte important pentru consolidarea democraţiei în România, îi transmite Tomac lui Dragnea.

"Ne adresăm pe această cale dumneavoastră pentru a vă solicita urgentarea trimiterii spre dezbatere în plen şi supunerea la vot în Camera Deputaţilor a unui proiect de lege iniţat de Partidul Mişcarea Populară, extrem de important pentru consolidarea democraţiei în România. Este vorba de proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, depus în forul legislativ de parlamentarii PMP în 2015 şi adoptat de Senat în 2016. În acelaşi timp, cerem PSD să susţină demersul nostru legislativ al cărui rezultat ar fi acela de creştere a legitimităţii primarilor, în sensul consolidării actului de guvernare locală.

Propunerea legislativă a PMP se referă la organizarea unui al doilea tur de scrutin între candidaţii plasaţi pe primele două locuri la primul tur al alegerilor pentru funcţia de primar, în situaţia în care niciun candidat nu a obţinut cel puţin jumătate plus unu din voturile valabil exprimate. În calitate de iniţiatori ai actului normativ, apreciem că prezentul sistem electoral, prin care primarii sunt aleşi într-un singur tur, reduce foarte mult caracterul reprezentativ al rezultatului electoral. Situaţia este şi mai problematică în cazul unui nivel ridicat de absenteism, care fragilizează actul de reprezentare. Un alt dezechilibru democratic pe care situaţia actuală o generează constă în faptul că alegerea primarilor într-un singur tur recompensează partidele mari şi penalizează partidele mai mici, cu un scor mai mic la nivel naţional", scrie Tomac în scrisoarea adresată lui Dragnea.

Eugen Tomac mai reaminteşte, în scrisoarea sa, că lăcomia este o boală rea şi păgubitoare şi-i cere lui Dragnea ca parlamentarii săi să nu fie lacomi şi să voteze proiectul PMP.

"Chiar dacă PSD ar fi înclinat să îşi păstreze avantajele create de poziţia sa dominantă, aşa cum rezultă din poziţia exprimată de reprezentanţii principalului partid de guvernământ în comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor, care au avizat negativ proiectul PMP, calitatea democraţiei trebuie pusă deasupra intereselor de moment ale unuia sau altuia dintre partide. Interesul nostru comun trebuie să fie acela al intensificării legăturilor dintre cetăţeni şi aleşi, nu de îndepărtare a politicii de oameni şi de erodare a încrederii acestora faţă de instituţiile democratice.

Înţelepciunea populară românească spune că lăcomia este o boală rea şi păgubitoare. Vă solicităm, domnule Dragnea şi stimaţi reprezentanţi ai puterii, să nu fiţi, de această dată, lacomi şi să votaţi proiectul de lege al PMP privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, proiect care dă mai multă forţă democraţiei din România!", concluzionează Tomac.

Reamintim că revenirea la alegerea primarilor în două tururi a fost cerută în repetate rânduri de societatea civilă, inclusiv la protestele anti-Sistem declanşate de tragedia din Colectiv, pentru a preîntâmpina baronizarea ţării. Potrivit unor statistici prezentate de Expert Forum, în cazul în care se rămâne la alegeri locale într-un tur de scrutin, circa 80% dintre primarii în funcţie - mulţi dintre ei cu dosare penale sau găsiţi incompatibili de ANI - vor fi realeşi.